Languages:  Български  English  
Currencies:  


Даржилинг First Flush органик - черен индийски

Започва от: 10.20лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 1814; 1002

Certified Bio ProductСертифициран био продукт.

Darjeeling First Flush select organic.

В началото на 19 век английски колонисти са създали насажденията по склоновете на Хималаите. Силното планинско слънце и ниски температури през нощта са причина чаените листа да се развиват бавно и това дава характерния аромат на чая и се нареждат сред най-добрите и най-скъпите в света. Този невероятен индийски чай е с деликатен и мек аромат и е подбиран от най-добрите плантации на Даржилинг.

 Както навсякъде по света и Дарджилинг не е имунизиран срещу ефектите от изменението на климата, което вече е повлияло негативно на отглеждането на чай на няколко нива. Времето отразява краткосрочните условия на атмосферата, докато климатът е среднодневното време за продължителни периоди от време и място.

   Заченати от непрекъснатия сблъсък на огромните хималайски ледници в Непал и Бутан реки, поддържат забележителното многообразие на почвата. Времето на Дарджилинг е харктерно с крайности  и промяната на климата представлява голяма тревога.

   През последното десетилетие добивите са спаднали значително. През 1994 г. производството надхвърля 14 милиона килограма, но до 2016 г. този общ брой е спаднал до 8,44 милиона килограма.

   През по-голямата част от годината в Даржилинг е прохладно и сухо, със случайни снежни прахове (не виелици). За лятото са характерни поройни мусонни дъждове. Сезонът на дъждовете е съкратен и докато преди са пристигали като по график и са изглеждали „по-кротки“, сега те представляват най-голямото притеснение за производителите на чай. Слънчевите часове се повишават от 3 до почти 6 в наше време. По-сухият и горещ климат „влияе на асимилацията на въглехидратите, дишането и изпаряването на чаените растения, води до зараза от вредители и болести, засушаването и интензивните валежи разграждат почвата“, казва Раджу Лама, собственик на няколко плантации в Даржилинг.

   Образуването на известните полифлавиноли в чайовете на Дарджилинг е пряко свързано със студения въздух, образуван под върховете на Хималаите и осемхилядника Канченджонга, обяснява друг производител от района. Промените в климата стават най-голямата заплаха за уникалния вкус и ценен състав на чайовете от този район на Западен Бенгал.

   Чаят се развива под купол на хладен въздух, който се оформя над регион, определен от пет долини: Дарджилинг, Мирик, Тееста, Рамбанг и Курсейнг, където се поддържат температури между 18 ° до 30 ° C. В следствие от климатичните промени обаче, от равнините на река Ганг нахлуват горещи ветрове. Те също са част от проблема. Според проучвания в Центъра за изследване и развитие на чай, температурата в района се е повишила, а общият годишен дъжд е намалял с 152.5 см, влажността е спаднала до 16%. Неустойчивото време и закъснелите дъждове са причина за загуба на около 15% продукция от първата реколта. За да се справят с проблема, в плантациите засаждат високи дървета, опитват се да повишат влажността с малки резервоари, използват терени в близост до потоци и извори.

   Друг от сериозните проблеми на плантациите е значителното увеличение на комарите, фатален враг на качествения чай. Тези насекоми (Хелопелтис) атакуват младите листа и смучейки сок инжектират токсин чрез слюнката си, като умъртвяват тъканта около ухапването. В крайна сметка това води до унищожаването на листа. Поради промяната във валежите, проблемът е особено ярък в късния мусон и есента.

   Плантациите, които разчитат на биологични насаждения и естествена защита, изпитват големи трудности. Нападенията от вредители водят до загуба на реколта и увеличаване на разходите за контрола им, особено за сертифицирани органични плантации.

   Част от мерките срещу проблемите са инсталирането на напоителни системи, забавянето на резитбата до май и юни (вместо подрязването на дърветата през декември и януари) и засаждане на органични резници и използване на оборски тор, но наедно с това се разработват и нови сортове, устойчиви на засушаване и вредители, които се адаптират към новия климат.

   Институтът за изследване на чая Tocklai (TTRI) в Йорхат, Асам, разработва нови клонинги и размножава сортове от семена от 2012 г. Новите сортове, като B157, P312, T78, AV2, са издръжливи и правят добър чай. „Те не само издържат на стреса на климата, но подобряват производителността и качеството“, казва главният специалист на института. Там са разработени 27 разновидности, подходящи за надморската височина и видът на валежите, които варират в зависимост от долината.

   Всички усилия на учени и производители са насочени към запазване уникалните качества на чая. Поради климатичните промени, вкусовият профил на чая също става различен, но за щастие, сложните аромати на чаените листа според производители и дегустаторите се подобряват.

Препоръка за приготвяне:
- Вода: ~ 250ml;
- Суровина: ~ 2g;
- Температура: ~ 100ºС;
- Време за запарване: ~ 3min.
- Може да се запари до 2-3 пъти.

произход: Индия

Вашият IP адрес е: 44.192.94.177