Languages:  Български  English  
Currencies:  


Ароматна гъба Шийтаке (Сян-Гу)

Започва от:

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:  • Модел: 2381

(Lentinula edodes)

Описание: Този представител на семейството на гъбите е с източноазиатски произход и идва от ший – японското название на дървесните стволове, върху които расте. Китайците я наричат зимна гъба или гъба-цвете заради напукването върху шапчицата, наподобяващо цвете. Неслучайно обаче в Корея, Тайланд и Виетнам названието й, макар и със съвсем различен фонетичен състав, означава ароматна гъба. Достойнството на шийтаке е именно в текстурата и неповторимия дълбок, земен мирис. Поради интересния си и богат аромат тя е главен герой в много азиатски ястия – от японските макизуши (една от разновидностите на суши) и супите даши и мисо, през тайландските бъркани зеленчуци, до съвсем европейските сотирани гъби с чесън и лук. Подобно на манатарките, ароматът и вкусът на шийтаке става още по-силен, когато гъбите са сушени. Много хора предпочитат да ги купуват в изсушен вид точно заради по-наситения им характер. Тъй като това е много пореста гъба, след съвсем кратко варене или накисване тя възвръща първоначалния си обем, само че с много по-интензивен аромат. Именно поради това шийтаке служи за основа на вегетарианската версия на даши – бистър бульон от риба тон и водорасли, присъстващ в голяма част от японските ястия. Причината за популярността на шийтаке сред вегетарианците не се крие само в благоуханността й. Тя съдържа голямо количество протеини, аминокиселини и витамин D. Тези й свойства я превръщат във все по-разпространен напоследък заместител на месото, наравно със соята и нейните производни като например тофу. Гъбите с това екзотично название имат доказани антиканцерогенни и имунноукрепващи свойства, което ги прави много актуални в култура като днешната, в която все повече хора избират да се хранят здравословно. Дървесните дънери, върху които се отглежда тази гъба, могат да достигнат много високи цени, в зависимост от това от какъв тип дърво са, колко влага съдържат, какъв аромат придават на гъбите и други фактори. Но шийтаке вече се отглеждат култивирани в много страни, което ги прави съвсем достъпни, дори и в България.

Гъбата Шийтаке /Lentinulaedodes/ се отглежда масово в Япония, Китай, Тайван и Корея.Интересът към гъбата се дължи на богатото и белтъчно съдържание /протеин - 13-18%/.Съдържа още тиамин и провитамин D12.Освен като храна, шийтаке се цени заради нейното антитумурно действие.Гъбата подобрява имунната система и намалява съдържанието на холестерол в кръвта. Продават се изсушени – преди употреба трябва да се накиснат във вода, за да възстановат формата си. На вкус приличат на нашите печурки.

Китайските гъби Шийтаке имат форма на чадър. Отглеждат се изкуствено върху дънери на дъб, кестен или друго дърво. Сухите гъби се измиват добре в студена вода, след това се накисват в топла вода за около 30-40 минути, изваждат се, след което пънчетата се изрязват. След тази процедура гъбите увеличават обема и теглото си 3 пъти. Китайските готвачи обикновено запазват водата, в която са били накиснати гъбите, и я използват за приготвяне на сосове, маринати и др.

Състав на 100 гр. сух продукт:
Белтъчини (гр.) - 13.2
Мазнини (гр.) - 1.3
Каротин (м гр.) - 0.02
Витамин В1 (м гр.) - 0.19
Витамин В2 (м гр.) - 0.83
Витамин С (м гр.) - 4.0
Витамин Е (м гр.) -0.02
Калций (м гр.) - 11.0
Вашият IP адрес е: 44.192.94.177