Languages:  Български  English  
Currencies:  


Нилжири TGFOP1 Тиашола - органик индийски черен чай

Започва от: 6.15лв.  5.54лв.
Спести: 10% отстъпка

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 1832; 1051

Сертифициран био продукт.

Този светъл и изискан чай е от южната част на Индия, известна с многото плантации за чай. Той е тъмен, листата са жилави, подобни на чая от Шри Ланка (Цейлон). Ще Ви покори с наситено златиста запарка и приятен плодов аромат.

Препоръки за приготвяне:
- Вода: ~ 250ml;
- Суровина: ~ 2g;
- Температура: ~ 95-100ºС;
- Време за запарване: ~ 3min.

Качество: FOP

Nilgiri mountains

Нилгири, щат Тамил Наду, Южна Индия
Чаят Нилгири обикновено се описва като тъмен, интензивно ароматен. Отглежда се в планините Нилгири (Сините планини), част от веригата на планините Западен Гат, в щата Тамил Наду и представлява близо 50% от цялото производство на чай в Южна Индия. Плантациите са разположени в обхвата 1000 до 2500м. надм. височина. Произвеждат се черни и чайове улонг, ароматите на които са много различни в сравнение произведените в другите части на Индия. Свързват това с микроклимата и височината на плантациите. Ако попаднете тук, популярните имения за чай са задължителни за посещения: Крайгмор, Паскос Уудландс, Nonsuch Dunsanadale, Parkside, Glendale, Tiger Hill, Colacumby и Corsley. Благодарение на огромното разнообразие и изобилие от чай в тази част на Индия, всяка година правителството организира фестивалът на чая и туризма.
По-голямата част от продукцията се извършва от малки производители, които обикновено притежават по-малко от един хектар (10 декара) всеки. Собствениците в Нилгири (както и в други райони на Индия) обикновено притежават преработвателни предприятия и обработват първично в тях листата. Повече от 50% от чая Нилгири се изнася и обикновено намира приложение в смеси, използвани във филтри. Скъпите, сортирани на ръка версии на чая от цели листа, като Orange Pekoe (O.P.), са много търсени на международни търгове, което ги прави недостъпни за повечето местни жители. Силните аромати на чая Нилгири го правят полезен за целите на смесването. В същото време чаят Nilgiri е създал лоша репутация, свързана с предишният му износ към бившия СССР, основен клиент, без отношение към качеството. През 90-те години сривът на този търговски партньор предизвиква значителен икономически спад в района Нилгирис. Следва период, в който има проблеми и в качеството. Държавните органи прибягват до затваряне на някои фабрики, поради неспазване на някои от правилата по безопасност на храните.

произход: Индия
Вашият IP адрес е: 3.236.46.172