Сертифициран био продукт.
Чайовете от Непал носят качества, подобни на тези от Даржилинг - източните зони на страната имат относително същите географски и топографски условия като тези на Бенгал, където е щата Даржилинг. Често се споменава, че там (в Непал) плантациите са по-млади и това е причина за по-добрите показатели на чаените листа. За съжаление недостатъчната информация и реклама, която идва от района и ниската реколта са причина за слабата им популярност.
За района са характерни четири реколти:
Първата реколта започва да се събира от края на март до края на април. Листата са нежни, течността става жълтеникавозелена, с деликатен вкус и аромат. Този чай е по-скъп, защото реколтата е малка и търсенето изпреварва предлагането.
Втората реколта започва през втората седмица на май и продължава до края на юли. Листата получават в по-голяма степен характеристиките на силен чай и експерти твърдят, че от тях се прави най-добрият извлек.
Реколта от Мусона - започва през последната седмица на юли до края на септември е следващата беритба. Това е времето на Мусона, характерно с непрекъснати дъждове. Той става причина за нтензивното насищане и дава на чая цвят, сила и плътност. Реколтата се препоръчва за любителите на силен чай.
Есенната беритба обикновено започва през октомври и продължава до края на ноември. Тези листа дават фантастична комбинация от мускусни аромати и кехлибарена на цвят течност.
Чаят от областта Шангри-Ла е произведен във фабрика, която работи в тясно сътрудничество със земеделските производители и кооперации и ги подпомага за получаването на органична сертификация. Плантацията граничи с региона Даржилинг. Чаената плантация (250 хектара) е в района на Канченджонга (третият по височина връх в света) и е разположана между 1200-2100 метра височина.
Силен чай с лек, сладък привкус, типичен за Непал - перфектен за следобеда.
Вид и цвят на сухите листа:
Малки, равномерно валцовани листа с мъхести пъпки от бледо- до тъмнозелено.
Аромат на сухите листа: растителен (на прясна трева, стъбла), на цветя (роза, фрезия) със сладки, гладки нотки на масло, какао и ванилия.
Аромат и цвят на извлека: растителен, флорален - на билки и бадеми. Течността е бистра, блестяща с меден цвят.
Вкус: Деликатен. Стипчивост присъства от самото начало, която се разлива по цялото небце и дава усещането за сладко докосване и сила.
Аромат: растителен, камфор (билки), бадеми, свежи флорални и плодови нотки (грозде, сливи, кора). Добре балансирано усещане в устата с последваща доминация на билки и бадемови нотки.
Препоръка за приготвяне:
- Вода: ~ 250 ml;
- Суровина: ~ 2 g;
- Температура: ~ 95-100ºС;
- Време за запарване: ~ 3-5 min.
произход: Индия
Качество: TGFOP - органик