Languages:  Български  English  
Currencies:  


Сусам белен

Започва от: 1.50лв.

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:  • Модел: 1748

Сусамът е едногодишно тревисто растение. Има 12 вида сусам. Родина на сусама е Африка. Отглежда се в Северна Африка, Средиземноморието и др.- най-много в Индия, Китай, Пакистан; в България - в южните райони.
Сусамовото семе с неговите ценни хранителни качества е познато на хората още от древността. Той е с много високо съдържание на калций, сусамовото семе е богато на метионин - аминокиселина, която не се среща в протеините от растителен произход, съдържа до 55% ненаситени мастни киселини, които са от растителен произход и не водят до затлъстяване, съдържа витамин В комплекс и витамин Е. Сусама е с високо съдържание на лицетин, който е в основата строежа на мозъка и костната система, очиства и предпазва кръвоносната система от натрупване на холестерин. Поради богатото си съдържание на калций и магнезий, сусамовото семе е ценнна добавка в хранителното меню на хора, страдащи от изтощение, нервна преумора, слаби мускули и кости, укрепва зъбите и ноктите. Има благотворно действие при бременни и малки деца заради съдържащите се в него хранителни вещества и особено фолиева киселина. Той е богата храна за кърмачките, тъй като при кърмене от организма на майката се извлича усилено калций. Подходяща храна е за хора с проблемна кожа.
В източната кухня сусама е на особена почит. Използва се за паниране, в салати, като сусамов тахан в много сладкарски изделия, даже и за прочутата "патица по пекински". Ръси се върху хлебчета, соленки, влиза в състава на мюсли.


Sesamum indicum
Вашият IP адрес е: 44.192.38.49