Languages:  Български  English  
Currencies:  


Куркума - мляна

Започва от: 0.75лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:Родината на куркумата е Югоизточна Индия - единственото място, където и днес тя се среща диворастяща. Иначе се отглежда и в Камбоджа, Шри Ланка, Индонезия, Китай, Япония, на Филипините и Хаити. В Индия е на почит и се асоциира с плодородието. В Малайзия намазват с паста от куркума корема на родилката и пъпа й след раждането не само за да прогонят злите духове, но и за дезинфекция, тъй като прахът е мощен антисептик. Като подправка и лечебно средство се използва коренът на куркумата. Изсушен и смлян на прах, той има ярко жълт до оранжев цвят.

В кулинарията се употребява за ароматизиране и оцветяване на ястията. Особено широко се използва в източната кухня. С нея се подправят най-често ястия с ориз, супи, майонези, сосове, рибни салати, печени пилета и др. Използва се в малки количества.

Куркумата подобрява дейността на стомаха, червата и жлъчката, има противомикробно действие. У нас се използва при възпаление на жлъчката и нарушено храносмилане.

Според източната медицина куркумата пречиства кръвта, лекува стомашна язва, помага при диабет. Употребява се външно при кожни заболявания.Curcuma longaВашият IP адрес е: 34.204.173.45