Languages:  Български  English  
Currencies:  


Карамфил - зърна

Започва от: 2.80лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 1677

Като ароматизиращо и лечебно средство карамфилът е бил познат още на древните египтяни, китайци и индуси. В Европа навлиза по-широко след 18 век. Използват се недоразвитите цветни пъпки на карамфиловото дърво, чиято родина са Молукските и Филипинските острови. Днес се култивира в много тропически страни. Изсушените пъпки са тъмнокафяви или червеникави на цвят, с приятен, но силен натрапчив аромат и леко парлив вкус. Химическите вещества, съдържащи се в карамфила, стимулират секрецията на храносмилателните жлези, действат антисептично и болкоуспокояващо.
Карамфилът е силна подправка и трябва да се използва пестеливо. Подхожда на бялото и червеното зеле, слага се в маринати и тъмни месни сосове. В ориенталската кухня се прибавя към ястия с месо и влиза в състава на различни смеси подправки.
У нас карамфилът се използва най-често в сладкарството. С него се ароматизират сладкиши с мед, дребни сладки, компоти, напитки.
Лечебни свойства на карамфила: антисептичен, помага при газове. Действа при стомашно разстройство, подпухване. При ставни болки: 250ml зехтин extra virgin и 50g млян карамфил се смесват на водна баня, маже се на мястото на болката. Може да се използва и като лосион след баня.
 

Syzygium aromaticumВашият IP адрес е: 3.236.46.172