Languages:  Български  English  
Currencies:  


Джоджен

Започва от: 2.00лв.

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:  • Модел: 1665

Джодженът (Mentha spicata, син. M. viridis, наречен и също юзум, гюзум, гьозум, мятва, гюзъм) е вид мента, растяща в централна и южна Европа. Обича влажните почви.
Използва се като подправка. Листата му се използват в супи, яхнии, зрял фасул, при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско или телешко. Поради специфичният си аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги "подтисне" и те да не се усетят.

Използваемите надземни части на растението имат спазмолитично, местно обезболяващо и антисептично действие, увеличават секрециите в стомаха и червата, предизвикват разширяване на коронарните кръвоносни съдове.

В българската народна медицина се използват листата или етеричното масло на джоджена. Те се прилагат при болки в стомаха и сърдечната област, при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания. Препоръчва при физическа и умствена преумора, за освежаване, както и при стомашно разстройство и повръщане.

Джодженът намалява гаденето и повръщането, увеличава апетита, подобрява храносмилането, понижава киселинността на стомашния сок, спира стомашните спазми, има противоспазматично, успокояващо, противовъзпалително и обезболяващо действие.

Свойствата на джоджена се използват при оптимизация на лечението на болни с възпалителни процеси в бронхите и белите дробове, при сърдечно-съдови заболявания, заболявания на храносмилателния тракт, гинекологични заболявания и др.

Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.
Mentha spicata


Вашият IP адрес е: 44.192.38.49