Languages:  Български  English  
Currencies:  


Бял синап - семе

Започва от: 1.70лв.

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:  • Модел: 1729

Консервиращите и лечебни свойства на синапените семена са известни отдавна. Синапът е едногодишно тревисто растение и има три разновидности: кафяв, черен и бял. Белият синап е най-подходящ за приготвяне на горчица. Семената са белезникави на цвят, а етеричното масло, което съдържат е без аромат, трудно летливо и предизвиква тежки изгаряния по кожата. В кулинарията синапеното семе се употребява главно под формата на горчица, която се прибавя към различни сосове, майонези, салати и ястия с месо. Горчица се получава, като синапеното семе се смила на едро и се пресова, за да се отстранят мазнините. Останалата обезмаслена маса се смила на фино брашно и се смесва с оцет, сол и захар. Получената каша се ароматизира с различни подправки - карамфил, канела, бахар, естрагон, чесън и др. След като ферментира 24 часа, горчицата е готова за консумация.
Синапени семена се използват и като консервант при приготвяне на туршии. В този случай често се комбинира с лук, чесън, копър, черен пипер, дафинов лист и др. Семената на синапа смлени на брашно и употребени външно под формата на лапи, предизвикват приток на кръв към мястото на прилагането им и действат загряващо. Използват се при ревматизъм и простудни заболявания. Смлени на прах и смесени с мед и масло, се приемат вътрешно като жлъчегонно средство и при остри заболявания на дихателните пътища.

Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.
 

Бял синап (Sinapis alba)
Вашият IP адрес е: 44.192.38.49