Languages:  Български  English  
Currencies:  


Киноа бяла

Започва от: 3.25лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето


Добави в количката:  • Модел: 1795

Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Щирови (Amaranthaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.

Името "Киноа" произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа "Kinwa" или "Qin-wah". Като реколта най-напред е било култивирано в района на Андите на Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу преди 3000 до 4000 години. Хранителния състав е много добър в сравнение с основните зърнени култури. Зърната на киноа съдържат незаменими аминокиселини, като лизин и големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени за премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус сапонини. Зърната на киноа като цяло се варят по същия начин, както ориза и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Листата на киноа се ядат като листни зеленчуци, които много приличат на амарант, но търговската им наличност е ограничена.

Инките, които са държали на културата като свещена, са се обръщали към нея като „майката на всички зърна“ и е било традиция императорът да засее първите семена за сезона използвайки „златни оръдия на труда“. По време на завладяването на Южна Америка, испанските колонизатори с насмешка се обръщали към киноа като „храна за индианците“, и дори активно поdтискали отглеждането ѝ, поради статута си в местните нехристиянски церемонии.

Киноа е била от голямо значение в диетата на предколумбовите цивилизации на Андите, отстъпвайки по важност единствено на картофите и следвана по значение от царевицата. В съвременната епоха, киноа е станала особено цененена заради хранителнаta си стойност, като съдържанието на протеини ѝ е много високо (14% от масата), но не по-високо от повечето бобови растения. Хранителните оценки на киноа показват, че тя е източник на пълноценен протеин. Освен това, тя е добър източник на фибри и фосфор и е с високо съдържание на магнезий и желязо. Киноа е източник на калций, и по този начин е полезно за вегани и тези, които имат непоносимост към лактозата. Киноа е без глутен и е лесна за усвояване. Поради всички тези характеристики, тя се смята евентуалено да бъде добавена като култура в космическитe екологични системи за осигуряване живота на екипажите (Controlled Ecological Life Support System) на НАСА.

Източници: Wikipedia

Произход: Перу.Растения киноа в района на Cachora, Apurímac, Peru. Надморска височина: 3800m
Вашият IP адрес е: 18.207.129.175