Languages:  Български  English  
Currencies:  


Дафинов лист

Започва от: 3.00лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 1661

В античната епоха дафиновото (лавровото) дърво се е смятало за свещено. С венци от лаврови клонки се увенчавали победителите във войни или различни състезания. Като подправка се използват листата на вечнозеления храстовиден благороден лавър, който произхожда от Средиземноморието и Мала Азия. У нас често се отглежда като декоративно растение.

Дафиновите листа се употребяват като подправка на пикантни ястия. Съчетават се добре с лук, чесън, хвойна, оцет, вино, бахар, черен пипер, корени за супа. С тях се подправят ястия от дивеч, риба, говеждо, овнешко месо и др. Прибавят се към различни маринати, сосове, туршии. Обикновено се слагат в началото на приготвянето на ястията. Трябва да се употребяват в малки количества, тъй като ароматът им е доста силен (един дафинов лист е достатъчен за ястие от 4 порции).

Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Дафиновите листа се използват в готварството пресни или сушени.

В нашата традиционна медицина дафиновите листа се използват като средство възбуждащо апетита, при газове в стомаха и червата, бронхити, астма.
Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.
 
Вашият IP адрес е: 3.80.4.147