Languages:  Български  English  
Currencies:  


Канела - мляна

Започва от: 2.00лв.

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:  • Модел: 1676

Една от най-старите известни подправки е канелената кора. Сведения за нея се намират още от 2500г.пр.н.е. в китайски трактати за лекарствата. Древните египтяни, гърци и римляни също са я използвали като подправка и лечебно средство. Старото й название у нас е дарчин.
Канелата се добива от клонките на различни видове дървета и храсти от род Канела на сем. Лаврови. Най-предпочитана е цейлонската канела, която е вечнозелено дърво с височина 8м. Среща се на остров Цейлон, а се отглежда в Южна Индия, Бирма и другаде.

Късчетата канелена кора след изсушаване и отстраняване на повърхностния слой представляват къси тръбички или пръчици с кафяв цвят, деликатен аромат и сладко парлив вкус.

Друга разновидност на подправката е кората на китайската канела. Дървото произхожда от Югоизточен Китай и Бирма. Китайската канела има леко горчив вкус и силен аромат.

У нас канелата се продава най-често смляна нa прах.
Като подправка канелата се употребява предимно в сладкарството за ароматизиране на сладкиши, млечни и плодови десерти, компоти. С нея се подправят и различни напитки. В ориенталската кухня канелата често се прибавя към ястия с ориз, месо и др. Комбинира се добре с карамфил, индийско орехче, анасон.
Когато се използва канела на пръчици тя се изважда преди сервирането на ястието.

Лечебните свойства на канелата: има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при преохлаждане; простуди; болести на ставите; гръбначния стълб; подсилва и имунната система; помага за преодоляване на умората; при депресии; слабост. Има превантивна роля срещу Алцхаймер, помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.

Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния - хранително, алкохолно, никотиново.

Полезна е при заболявания на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.

Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх.

Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.

Произход: ИндонезияВашият IP адрес е: 18.206.92.240