Languages:  Български  English  
Currencies:  


Сечуански (цветен) пипер

Започва от: 6.00лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето

Добави в количката:  • Модел: 1758

Сечуанският пипер представлява изсушеното зрънце на вид храст, принадлежащ към глобалния род Zantoxylum, който обединява около 250 различни вечнозелени дървета, храсти и пълзящи растения, пръснати из целия свят. Той не е ботанически свързан с черния пипер и има различен от всички други подправки вкус. Популярни в югоизточен Китай са видовете Zantoxyluм bungeanum и Zantoxylum armatum, от които се добиват червеният и зеленият сечуански пипер и през годините са създадени много техни щамове. Те се използват в кухнята на провинция Сечуан от векове и са част от популярния микс „петте подправки“ (звездовиден анасон, китайска канела, сол, резене, сечуански пипер, карамфил), обединяващ петте вкуса. Използва се и в прочутото ястие Mapo tofu (тофу в пикантен сос с кайма или говеждо месо). В Китай наричат подправката цветен пипер. Въпреки името му, той не е нито чушка, нито лют пипер – има розово-червен цвят, пъпчив на външен вид и за подправка се използват предимно смлените черупки на семената, които не стават за употреба и се отделят. Вкусът му е отличителен - предизвиква вцепеняване на устата, а когато се смеси с лютиви чушки, усещането при използването му се определя като „вцепеняваща пикантност“ (мала - терминът, описващ вкусовия профил, създаден от сечуански пипер, комбиниран с лют пипер – емблематичната характеристика на сечуанската кухня). В описанията за него има сравнения като „комбинация от жужащо изтръпване като от газирана напитка и докосване клемите на девет волтова батерия с език“. При много рецепти, в които е включен, липсата му коренно променя вкуса. Ето и някои варианти за употребата му: слага се в мазнината на ястия, които се пържат, напр. китайски картоф; комбинира се със звездовиден анасон, китайска канела и др. за задушаване на меса; смесва се в дресинги; ръси се върху горещи ястия; при мариноване на меса (за туширане на по-тежка миризма); в някои сосове за нудели; при пържене на меса; към пълнеж за кнедли; за палачинки; прави се и маслен извлек. В традиционната медицина са го използвали при зъбобол. При захапване и задържане към болния зъб, предизвиква изтръпване и сковаване и болката се заменя от друго усещане .
Сечуанският пипер е непозната за българската кухня подправка, но всеки любопитен кулинар може да разчупи традицията. Той се използва в различни райони на света – Виетнам, Индия, Корея, Бутан, Непал, Пакистан, Филипини, Тайван, Япония, Нигерия, САЩ и др. – нека да добавим и България.
Една популярна китайска рецепта за универсално използване на Сечуански пипер, която винаги може да присъства на масата - сол и черен/бял пипер. Може да има различни версии, ето една от тях:
1 ч.л. сечуански пипер
1/2 звездичка анасон
1 ч.л. семена от сусам
1/4 ч.л. семена от резене
4 ч.л. сол

Препечете на слаб огън подправките в тиган. Когато солта леко пожълтее, прехвърлете в хаванче или мелница, оставете да изстине и стрийте. Използвайте подправката за осоляване.Вашият IP адрес е: 3.238.204.167