Languages:  Български  English  
Currencies:  


Цейлонска Канела - пръчки

Започва от: 7.30лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето

Добави в количката:  • Модел: 2454

Цейлонската канела /Cinnamomum zeylanicum/ е най-качественият вид канела, който се добива единствено в Шри Ланка. Името й идва от предишното име на островната държава – Цейлон. От древни времена тя се използва като подправка за сладки и солени ястия, а също и заради лечебните си свойства. Цейлонската канела се добива от вътрешната кора на малко вечнозелено дърво, което вирее в Шри Ланка. Наричат я още истинска канела /Cinnamomum verum/, за да бъде отличена от подобната на нея касия /Cinnamomum cassia/ или китайска канела. Култивираните канелени дървета на втората година след засаждането им се изрязват до земята. В следващите години от корена им израстват множество издънки. Именно от тях се добиват канелените пръчки. Стеблата се режат и се обработват веднага, още преди да са изсъхнали. Външната кора се отстранява, след което стеблото се начуква, за да се отдели и вътрешната кора, която се навива на руло. Останалата част от дървесината се изхвърля. Обработените рула се оставят да изсъхнат и се нарязват на пръчки с дължина 5-10 см. Така се получава многослойната структура на цейлонските канелени пръчки. Те имат гладка кора и тънък повърхностен слой, бежаво-кафяв цвят и силен аромат.

Цейлонската канела носи много ползи при ежедневна употреба. В комбинация с мед понижава умората, укрепва имунната система и засилва имунитета. Служи като противовъзпалително средство, бори се с инфекции, помага при облекчаване на болките и намаля възпаленията. Намалява холестерола, подобрява кръвообращението, регулира кръвната захар. Поради своите противогъбични и антибактериални свойства е подходяща за борбата срещу гъбички и бактериални инфекции. Стимулира и подобрява паметта. Цейлонската канела е богата на полифеноли, което я прави богата на мощни антиоксиданти. Изследвания показват, че редовният прием намалява риска то развитие на ракови клетки.

Защо е важно да различаваме цейлонската канела от касия?
Основната причина да предпочитаме цейлонската канела пред касия е съдържанието на веществото кумарин, което в по-големи количества може да бъде токсично за бъбреците и черния дроб. Рискът от натрупване на токсичното вещество в организма се засилва в случаите, когато канелата се приема от диабетици редовно и в големи дози като средство за регулиране на кръвната захар. Кумарин се съдържа и в двата вида канела, но в касията количеството му е около 1000 пъти повече. В една чаена лъжичка касия се съдържат между 5 и 12 милиграма кумарин при допустима дневна доза от 7 милиграма за човек с телесно тегло от 70 кг. В цейлонската канела са установени незначителни количества или само следи от веществото. Според различни изследвания в една чаена лъжичка се съдържат 0.001-0.005 милиграма, което на практика изключва риска от токсичност при консумацията на цейлонска канела.
Как да различим цейлонската канела от касия?

Двата вида канела лесно се различават, когато са на пръчки. Цейлонската канела е многослойна, пръчките са с много фини пластове, които в разрез приличат на пура. Тя е мека и лесно може да се натроши. Обикновено е нагъната на руло от единия край към другия. На цвят е бежова до светлокафява. Повърхностният слой е тънък и гладък. Пръчките на касията са от един твърд и дебел слой. Нагънати са от двата края към центъра и приличат на куха тръбичка. Цветът е тъмнокафяв, а повърхностният слой – грапав.

Произход: Шри Ланка

Източник: pimentabg.com
Вашият IP адрес е: 3.238.204.167