Languages:  Български  English  
Currencies:  


Маточина - Кармен

Започва от:

Моля изберете:

Грамаж Нето

Добави в количката:  • Модел: 2560
  • Производител: Билки Кармен

Маточина /Folium Melissa officinalis/

Маточината е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в южна Европа и Средиземноморието.За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Култивира се в много страни на Европа и Северна Америка. На височна достига 70-150 cm. Листата имат лека миризма на лимон. В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар. Те привличат пчели, откъдето идва и наименованието Melissa (гр. „пчела“). Ароматът се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна. Надземната част на маточината е използвана от старите гърци и римляните заради приятния ѝ освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора.

Действие и приложение: Препоръчва се при невроза, нервно сърцебиене, климакс, дисменорея, меланхолия, бронхиална астма, повръщане по време на бременност, при коремни болки, тежест в стомаха, като отхрачващо средство, лош дъх в усата, зъбобол.

Начин на употреба: две супени лъжици ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаени чаши вряща вода, прецежда се след изс­тиване и се изпива за 1 ден; външно се прилага като лапа от пресни листа при циреи, контузии, отоци.
Вашият IP адрес е: 3.236.46.172