Languages:  Български  English  
Currencies:  


Годжи бери (Lycium barbarum) 100гр.

3.40лв.

Добави в количката:  • Модел: 1781
  • Доставно тегло: 0.11кг.

Здравословни ползи: Антиоксидантни, невропротективни, противоракови и имуномодулаторни свойства, укрепващи сърдечно-съдовата система, при възпалителни заболявания, очни болести, свързани с възрастовата дегенерация на макулата и глаукома. В традиционната китайска медицина освен плода се използват листата, кората и корена на Wolfberry. През последните години много китайски и западни учени съобщават, че лицият има свойствата да укрепва имунната система на организма, да се справя с преумората, да подобрява зрението, да укрепва черния дроб и понижава кръвната захар, да регулира кръвното налягане, да предпазва от туморни образувания. Препоръчва се при недостиг на енергия и кръв, слабо зрение и очни заболявания, умора, отпадналост, главоболие, високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, шум в ушите, неврастения, хроничен хепатит, бери-бери, анемия, безсъние, слаба имунна система, бъбречна недостатъчност, импотентност, полово безсилие, фригидност, стерилитет, сперматорея, остеопороза, атеросклероза, болки в кръста и коленете, ракови болести и др. Една от най-силните страни на лиция е че намалява мускулната дегенерация на очите, която е причина за отслабване на зрението при възрастните хора.

Състав: Масата на сухите плодове представлява 68% въглехидрати, 12% протеини, мазнини, като общата стойност на калории в 100гр е 370. Съдържа много хранителни вещества, включително мазнини, диетични фибри, макронутриенти и фитохимикали: 18 аминокиселини, 6 важни витамина, 8 полизахарида и 6 монозахарида, 5 ненаситени мастни киселини, включително и незаменими мастни киселини, линолова киселина и алфа-линоленова киселина. Растението съдържа значителен процент макронутриенти, нужни дневно – въглехидрати, белтъчини, мазнини, диетични фибри. В 100гр сухи плодове се съдържат: 112мг калций ( 8-10% от Референтната диетична доза - DRI); 1132мг калий (около 24% от DRI); 9мг желязо (100% DRI); 2мг цинк(18% DRI); 50 микрограма селен (91% DRI); многобройни фенолни пигменти (феноли), свързани с антиоксидантните свойства; витамин В2 (рибофлавин) - 1,3мг (100% от DRI); витамин С (от 29 до 148мг на 100гр сухи плодове), което представлява съответно 32% до 163% DRI. Плодовете на лиция съдържат многобройни фитохимикали: бета-каротин – 7мг на 100гр сухи плодове; зеаксантин (отчетените стойности са много различни) - от 2,4мг до 200мг на 100гр сух плод. Високите стойности правят лиция един от най-богатият растителен източник на зеаксантин; полизахаридите са основната част на плода (целулозата представлява до 31% от теглото).

Плодовете на Лиция (Goji berry) растат на дългогодишни храсти в умерените и субтропичните райони на Китай, Монголия, Хималаите и Тибет. Те са от семейството на кучешкото грозде (Solonaceae) и правят малки червени бъбрековидни плодове. В търговската мрежа се намират обикновено изсушени и приличат на червени стафиди. Плодовете се използват вече 6000 год. от билкарите в Китай, Тибет и Индия за защита на черния дроб, в помощ на зрението, подобряване на сексуалната функция и плодовитостта, кръвообръщението, стимулиране на имунната система, за дълголетие. Те са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви тепмературни условия и няма предпочитания към климата и почвата. Среща се и из България в населените места и по планините до 1200 м надморска височина.

Фармакопеята отдавна е признала това лечебно растение и в момента на световните пазари се предлага в различни варианти: сух плод; стрит на прах (консуматив за сокове); като натурален и концентриран сок; таблетни форми; желета; конфитюри и др.

Варианта, който Ви предлагаме е най-популярният и близък до природата. Използва се често като храна в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от лиций се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Спокойно може да добавяте плодове в овесените си ядки. Плода е много добре изсушен, което предполага по-голяма концентрация на полезни вещества в него. Ако искате да го консумирате директно и да е по-мек, трябва само да го оставите за няколко часа не опакован. Бързо поема влага от въздуха.

Опаковка от 100 грама

 
Вашият IP адрес е: 18.207.129.175