Languages:  Български  English  
Currencies:  


Кедрови ядки 100 гр.

9.80лв.

Добави в количката:  • Модел: 1790
  • Доставно тегло: 0.1кг.

Кедровите ядки са семената на над 20 вида борови шишарки от семейство Pinaceae, род Pinus. В зависимост от произхода си, кедровите ядки са с различна големина. В световен мащаб най-големи количества се произвеждат в северен Китай където вирее Корейската пинята.
Редовната консумация на кедрови ядки води до разнообразни здравословни ползи.
Съдържащите се в тях антиоксиданти забавят процесите на стареене на клетките в организма, а високото съдържание на лутеин, в комбинация с витамин А предпазва от развитието на очни заболявания. Съдържанието на цинк от друга страна поддържа либидото в добра форма.
Витамин Е играе важна роля за баланса на мазнините в организма, липсата му води до намалена лактация при кърмачките и проблеми с репродуктивността. В превод от гръцки токоферол означава "носител на наследство"
Витамините от група В са от значение за добрата работа на нервната система, сърцето и кръвта. Имат превантивно действие срещу развитие на костно-ставни проблеми, вирусни, инфекциозни заболявания, сърдечно-съдови проблеми и болестни състояния причинени от паразити.
Кедровите ядки са източник на важните за организма ненаситени мазнини.
Съдържанието на пиноленова киселина помага за подтискане на чувството за глад и е добър помощник в борбата с излишните килограми.
Достатъчно е да се изядат от 20 до 50 грама семена на ден, добавени към ястия от месо, риба, паста, зеленчуци и салати. Кедровите ядки са една от най-важните съставки на оригиналния италиански сос песто.
Запечени и смлени, кедровите ядки могат да се добавят към различни сладки изкушения като бисквити, шоколад, баклавички и др.
В 100 г кедрови ядки се съдържат 780 ккал, 28 г белтъчини, 90 г мазнини, 18 г въглехидрати, 3 г фибри. Същото количество кедрови семена носи на организма ни около 31 г протеини.
Вашият IP адрес е: 44.192.38.49