Еликсирът от черен бъз - чудодеен при различни болести и добър имуностимулант за здраве и дълголетие.
"Произвеждаме еликсира от бъз студено пресован, според стара рецепта.
Това e чудодейно растение!
Плодът е най-активната част на растението. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Еликсирът от черен бъз има силно имуностимулиращ ефект.
Плодовете на черния бъз (Sambucus nigra) се използват за медицински цели от стотици години в Европа, Африка и Азия. През последните 60 години са проведени над 800 лабораторни и клинични изследвания по отношение ефектите на бъза. Pезултатите сочат ползи от употребата на черния бъз за контрол на телесното тегло (заради силния му диуретичен ефект), както и вероятни ползи за имунната система - имуностимулираща и имуномодулираща, противовирусно въздействие, антиракова активност и подкрепа на сърдечносъдовата система.
Бъзът е използван от индианците от векове и е наричан природна аптека заради многото биологично активни вещества в тъмнолилавата обвивка, сърцевина или семена на тъмно оцветените плодове с характерен остър кисело-стипчив вкус - фитохимикали, полифеноли, разтворими фибри, минерали, витамини - големи количества витамин С, витамини от група В.
Суперплодовете са забележителни с хранителните си качества, разнообразието и високото съдържание на есенциални, биологично активни нутриенти.
Кои са специфичните хранителни вещества, които превръщат един плод в суперплод? Високо съдържание на хранителни пребиотични разтворими фибри - макронутриенти, нужадата за деня от тях е 20 гр. Витамини с антиоксидантна активност - витамин А (от провитамин А каротеноидите), витамин С и витамин Е: А-С-Е хранителни антиоксиданти. Каротеноиди - група биологично активни фитохимикали, оранжево-жълти пигменти, част от които се трансформират в организма до витамин А, без точно определени ежедневни потребности. Полифеноли - група биологично активни фитохимикали, червено-кафяви, синьо-виолетови-черни пигменти, без точно определени ежедневни потребности. В допълнение са източници на фитостероли и фитостаноли - растителните стероиди; омега-3 полиненаситени мастни киселини - основно като алфа-линоленова мастна киселина (АЛА); витамини от грипа В; минерали.
Още от древността, плодовете са приемани за дълголетие, повишаване на тонуса, за пречистване на кръвта и хормонален баланс. През зимните дни извлекът действа общоукрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната системи. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, невралгии, влияе благотворно на отделителната система. Богатството на антоцианинови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъз и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Черният бъз е от растенията, които имат широк спектър на действие върху човешкия организъм. Цветът му се използва при високо кръвно налягане, възпаление на бъбреците, пикочния мехур, простатата, при подагра, хемороиди.
- Еликсирът от черен бъз е изключително полезен, както за деца така и за възрастни, при нарушен имунитет, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, често повтаряни пневмонии, проблеми с храносмилателната система, в това число хроничен гастрит, язвена болест и ентероколити, с нарушено усвояване на приеманата храна и дефицит на витамини и минерали. Черният бъз е особено полезен и при хронични проблеми на жлезите с вътрешна секреция – нарушен метаболизъм, както и при латентен или вече манифестен диабет при деца и възрастни. Особено полезен е при интоксикация на организма след химио- и лъчетерапия, при онкозаболявания, с желязонедоимачни анемии. - Той е с много приятен аромат и вкус, и се приема с удоволствие, както при заболявания така и с чисто профилактична цел, за малки и големи."
България,Смолян 11.07.2015
Източник: Руан 2010 ЕООД
Употреба: Една супена лъжица (20мл.), сутрин 30 минути преди хранене.
Състав: сок от бъз 85%, захар.
Без консерванти.
Сухо вещество - над 50%
захар - до 15%
Нетно количество: 500мл.
Съхранение: при температура от 0°C до 25°C. След отваряне да се съхранява в хладилник.