Languages:  Български  English  
Currencies:  


Лимонена трева (Cymbopogon)

Започва от: 3.65лв.

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:  • Модел: 2756; 60263

Cymbopogon (лимонена трева или цитронела) е род от около 55 вида растения. Разпространена е в умерените и тропически райони на Азия и Океания. Тя е многогодишнa трева с остри високи листа.

Употреба: Лимонената трева е широко разпространена в Индия и се използва като билка и подправка в азиатската кухня. Има цитрусов аромат. Може да се изсушава и стрива на прах или да се използва в прясно състояние. Тя често се използва в чайове, супи и къри. Подходяща е за домашни птици, риба и морски дарове. В африканските и латиноамериканските страни (Суринам, Того, Мексико, ДР Конго) от нея се прави чай. Когато се използва в ястия, лимонената трева често се комбинира с продукти като скариди, люта чушка, пилешко, кантарион, босилек, раци и миди.

Маслото от лимонена трева е с жълт до кехлибарен цвят и се използва поради антисептичните му свойства при микози (има противогъбични свойства). Тревата(Cymbopogon Nardus и Cymbopogon winterianus) нараства до 2 м и има червени стъбла в основата. Тези видове се използват за производството на масло цитронела, което се употребява в сапуни, в спрейове срещу насекоми, за свещи, а също и в ароматерапията. Основните химически съставки на цитронелата са гераниол и цитронелол. Употребяват се в домакинството за дезинфектанти и сапуни, поради антисептичното им свойство. Освен за производството на масла, тревата цитронела се използва и за кулинарни цели, в чай и като подправка. Масло от лимонова трева е използвано като пестицид и консервант в древността. То се е инжектирало в крехките палмови листа използвани за ръкописи и по този начин те не са се разпадали. Лимоновата трева се консумира като чай за лечение на страх и безпокойство в бразилската народна медицина.

Лимоновата трева е известна също като "Gavati Chaha" на езика маратхи (Gavat – трева, chaha-чай) и се използва като добавка към чая и в препарати като "kadha", която е традиционна растителна "супа" против кашлица, простуда, при астма, порязвания, проблеми на пикочния мехур, като средство за изпотяване, за облекчаване на главоболието, газогонно и т.н. Лечебните и свойства я правят популярна още в древна Индия в лекарствата на Аюрведа за облекчаване на кашлица и запушен нос.

Противоракови свойства През 2006 г. изследователи от университета Бен Гурион в Израел установили, че лимоновата трева (Cymbopogon citratus) причинява апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в раковите клетки. Чрез ин витро проучвания бил изследван ефекта на цитрала, съдържащ се в молекулата на лимоновата трева както при нормални, така и при раковите клетки. Използвана е концентрация на цитрал, еквивалентен на количеството в чаша чай (един грам лимонова трева в гореща вода). Като резултат учените отбелязват, че цитрала предизвика програмирана клетъчна смърт в раковите клетки, а нормалните клетки остават невредими.

Независимо от ползите за здравето, продукта не е предназначен за лечение или предотвратяване на заболяване.

Източници: Wiki, tropilab
Вашият IP адрес е: 3.236.65.63