(Hibiscus Sabdariffa)
Каркадето (hibiscus sabdariffa) е билков чай, който се прави от цветната чашка на Хибискуса (китайската роза). Хората по цял свят го консумират топъл или студен през цялата година. Използваното в България наименование „каркаде” е взаимствано от Близкият изток. Напитката, която се получава е с подобен на червената боровинка вкус и цвят и за подслаждане се добавя захар или мед. Чаят е богат на витамин С, минерали, пектини и в народната медицина се използва като леко лекарство.
Каркадето съдържа 15-30% органични киселини, включително и лимонена киселина, малеинова и винена киселина. Присъствието на протеини е 7.5% - 9.5%, съдържа 13 аминокиселини, 6 от които са абсолютно необходими за човешкия организъм. Той има също така киселинни полизахариди, флавоноиди и гликозиди, като cyanidin и delphinidin, откъдето идва характерния наситен червен цвят.
В Ямайка с цвят от хибискус се приготвя напитка, в която се добавя джинджифил и ром. Подслажда се и се пие охладена. Широко се използва в бита, предлага се и в заведенията.
В Триндидат и Тобаго се произвежда бира, в която има каркаде.
В Панама от древността се приготвя традиционна напитка като цвят от хибискус, нарязан на ситни парченца джинджифил, захар, карамфил, канела и индийско орехче се кипват заедно. Повлияни от панамската култура части на Централна Америка, Мексико, Западна Индия, Карибския басейн използват напитка, която се пие винаги около Коледа и китайската Нова година.
Сух цвят от хибискус отдавна се предлага в здравословните магазини на САЩ, особено в Калифорния и други южни щати. Той има репутацията на природен лек.
В Близкият Изток каркадето се предлага топло или охладено с лед. То е много популярно в Северна Африка и Египет, където се продава навсякъде по магазини и от улични търговци. За тази напитка се казва, че е била предпочитана от фараоните, а лечителите там са я използвали за понижаване на кръвното налягане. В Египет и Судан традиционно се използва при сватбени тържества.
За Сенегал хибискуса е национална напитка. В Гамбия и Мали често се овкусява с мента и джинджифил.
/
В Тайланд хибискуса се пие, защото се използва за намаляване на холестерола, а в Китай се ядат захаросани венчелистчета от цвета. Там са прави напитка, като се смесва със зелен чай в съотношение 1:4. Добавят я и към вино.
Здравословни ползи:
Изследвания показват, че при редовна употреба понижава високо кръвно налягане. Помага при настинки (високо съдържание на вит. С), използва се от спортисти и хора, упражняващи физически труд. Действа като диуретик, укрепва сърцето, стените на капилярите и кръвоносните съдове, намалява риска от инсулт, инфаркт, предпазва бъбреците и облекчава спазми. За да постигнете този резултат е достатъчно да пиете каркаде по един-два пъти дневно. Редовната му употреба ви позволява да намалите вредните мазнини и холестерола в тялото си, подобрява състоянието на вътрешните органи, особено на черния дроб. Тази напитка подобрява апетита и влияе положително на храносмилателната система и панкреаса. Установено е, че чаят от хибискус е комплекс от витамини, плодови киселини и микроелементи, необходими за човека. Тази напитка е много подходящ за хора на възраст над 40 години. Тя допринася за поддържането на тялото и за подмладяване на клетките. Също така може да се използва като антидепресант и помощник за повишаване на имунитета.
Чаят от каркаде се приготвя, като в съд с вода се слагат листа – за половин литър около 5гр. (Дозировката не е задължителна. Всеки „налучква” вкуса си) Включва се котлона. След завирането на водата може да се вари на тих огън до 10 мин. Прецежда се и се подслажда по желание. Листата може да се изядат. Не съдържа кофеин, има приятен червен цвят, киселее и отделя чудесен аромат.
Информацията, поднесена тук не трябва да се използва за подмяна на добрите медицински практики, за лечение и самолечение. При здравословни проблеми се обръщайте към представители на традиционната медицина и личният си лекар.
произход: Нигерия