Languages:  Български  English  
Currencies:  


Гънпаудър - зелен чай

Започва от: 5.10лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 2242; 10032

   Зелените му листа на този чай са неправилно завити на перли и освобождават светла настойка със слабо опушен аромат. Производството му датира от времето на династията Тан (618 - 907 г.), първоначално в района на източното крайбрежие на Китай, провинция Zhejiang (Джъдзян). В днешно време, поради голямата му популярност, той се произвежда и в провинциите Гуандун, Анхуей, Хунан и Фуджиан, включително и извън Китай. Произвежда се и черен барут.
   Gunpowder (Барут) е от най-популярните и най-познати зелени чайове в света. За него се използват големи, цели листа, които се берат от по-ниските части на клонките. Това също е една от характеристиките, определящи цената. В миналото са били брани и завивани ръчно на различно стегнати перли. В момента този метод се използва за чайовете с по-високо качество. За масовите видове е характерно използването на машини. Перлите запазват листата от физически увреждания и натрошаване, съхраняват вкуса и аромата на чая. Технологията на завиване се използва и при различни видове улонги, за някои от които е характерно съхранение с години. 

   Според различни източници, чаят (Zhu cha - перлен чай) е наречен Gunpowder, заради това, че в миналото на англичаните е заприличал на барут. 

   Гънпаудър прави силна запарка има аромат на дим и когато се говори за зелен пушен (Smoky) чай, се има предвид именно този чай. Както всички неферментирали видове, той е с голям процент EGCG (епигалокатехин галат - най-здравословният катехин на чая). В състава му присъства и алкалоид, подобен на кофеина, който меко стимулира мозъка и тялото, богат е на магнезий и флуор. Ако искате да намалите кръвното налягане, холестерола и нивата на триглицеридите, зеленият чай е добър начин да започнете!  Такъв тип чай се произвежда в Тайван с името Формоза и в Шри Ланка, където е известен като Цейлонски барут.

   Pingshui Gunpowder е най-често срещаната вариация и обикновено се продава като Небесен храм или Pinhead Gunpowder. Pingshui е името на града в провинция Zhejiang, където за първи път е произведен този чай. 

   Формоза Gunpowder се отглежда в Тайван и се отличава със свой собствен характер. Неговият аромат се различава от този на Gunpowder, отглеждан в провинция Zhejiang, тъй като методът за обработката му е много близък до този на тайванския чай улонг. Ето защо Формоза Gunpowder на вкус и аромат прилича на чайове от типа улонг.

   Цейлонският Gunpowder се произвежда в Шри Ланка на височина около 1,800 м. Макар тази страна да произвежда предимно черен чай, зелените видове чай се произвеждат по същата технология на валцуване на листата, която характеризира този чай.

  Независимо къде е произведен, чаят Гънпаудър обикновено е евтин и дори по-високото му качество пак е на разумни цени. Тази може би е и основната причина той да е от най-масовите зелени чайове, които се консумират по света. Използва се и в арабските страни, а за Мароко е социализираща напитка. Там се прави с мента и доста захар.
 

Традиционно приготвяне:За всеки 250 мл. обем се слагат по 2 гр. листа, заливат се с вода с температура 70-80ºС и след запарване между 3-5 мин., чаят се прецежда и сервира. 
 

произход: Китай
Вашият IP адрес е: 44.210.83.132