Languages:  Български  English  
Currencies:  


Пу Ер - зелен чай

Започва от: 8.85лв.  7.97лв.
Спести: 10% отстъпка

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 2313; 20780
  • Производител: Oxalis

Зеленият еквивалент на популярния чай Пу Ер от провинцията Юнан.

Пу Ер - здравословни ползи

Голяма част от чайовете носят името на района, в който са произведени. Пу Ер се произвежда за първи път в гр. Синао (преди Пу Ер) и е на повече от 2000 години. Той е едролистен чай, но в процеса на производство се раздробява и често се пресова в различни форми - като бонбони, шоколадови блокчета, тухлички, пити с различна големина и др. По отношение на технологията на производство информацията е различна: двойно ферментирал, с прекъсната ферментация, заразяван със специали бактерии, дори, че е строго пазена тайна. Независимо от тези неясноти, здравословните ползи на крайният продукт са научно доказани и благодарение на тях напитката бива наричана „ Тоник - чудо" или "Медицински чай".

Възстановителните и лечебни свойства на чая Пу Ер са наистина удивителни и той се използва с лечебна цел в Китай от древността. Медицинската му употреба е документирана в древни надписи и известни книги от китайската история. Той е бил използван от поколения в народната медицина за да „инхибира” вътрешната влага и да подпомогне дейността на далака и стомаха. Термина е бил използван за описване изграждането на вътрешната енергия от далака и трансформация на енергията, която се получава от стомаха. За чаят Пу Ер произведен от стари диви дървета се смята, че е по-мощен и силен и съдържа "Чи" ("жива енергия", "жизнена сила") - увеличава притока на кръв и енергизира тялото, премахва токсините и лекува много болки и страдания. Други традиционни приложения включват втвърдяване при дизентерия, загуба на тегло, подобряване на зрението, подпомагане на кръвообращението. Използвал се е против стареене, за профилактика на сърдечно-съдовата система, при рак, диабет, за подпомагане на храносмилането и кръвообръщението, за подобряване функцията на далака, при възпаления. Доказано е, че противодейства на неприятните последици след консумацията на алкохол - увеличава метаболизма, а негови съставки се свързват с макронутриентите и хранителните ензими и намаляват хранителното усвояване. По-новите проучвания показват силни ефекти на понижаване на холестерола, пречистващо кръвта свойство и значителна помощ в усилията за загуба на тегло. Продължителната употреба намалява триглицеридите в кръвта, високото кръвно налягане и нивата на LDL холестерола (химически съставки в Пу Ер подтискат синтеза на холестерола). Претежава антимутагенни и антимикробни свойства и играе важна роля в превенцията на рака и сърдечно-съдовите заболявания. Способността му да подпомага храносмилането и да неутрализира мазнините го прави идеален помощник при консумирането на по-тежки и мазни храни. Тази е причината Пу Ер да се използва за допълнение към тежки храни. В много китайски ресторанти за традиционна храна се предлага с обичайното меню.

В Научно-изследователския институт по природна медицина в Юнан е установено, че зеленият и черен Пу Ер са в състояние да унищожат ракови клетки. Там селяните, които го събират и произвеждат живеят дълъг и пълноценен живот.

Преди няколко години във Франция са направени проучвания за действието на Пу Ер. Тестовете са направени с 500 пациенти - хиперлипидемици (хора с висок холестерол, който се регулира с медикаменти). Половината от контролната група консумира по 3-4 чаши чай на ден. След един месец се оказава, че Пу Ер е ефективен и дава резултати, както при медикаментите.

В научно-изследователски институт в Тайпе, Тайван, при плъхове са сравнени ефектите от Улонг, зелен и черен Пу Ер. Оказва се, че тези приемали Пу Ер са понижили лошия LDL холестерол и са повишили добрия HDL холестерол. Приемалите Улонг намалили и двата вида холестерол. Така е доказана способността на Пу Ер да намалява лошия холестерол, да понижава кръвното налягане, да защитава съединителната тъкан и да атакува свободните радикали в човешкото тяло.

В Медицинският колеж в Кунмин, Китай, друго изследване се прави с 86 пациента с необичайно високи нива на холестерол. Разглеждат се различията при лечението им с конвенционални лекарства и Пу ЕР. 55 от пациентите са получавали ежедневна доза Пу Ер по три пъти на ден, а други 31 понижаващи холестерола медикаменти, наречени PCIB, в дози от 0.5 гр. по 3 пъти на ден. В края на двумесечния период, пациентите пиещи Пу-Eр показват 64,29% намаляване на нивата на холестерола в кръвта в сравнение с 66,67% за групата приемаща PCIB.

Борбата срещу холестерола не е единствената полза, която Pу Ер може да предложи. През 2006 г. едно проучване установи, че той успешно се бори със свободните радикали в телата ни и това определя силният му ефект против стареене. Пу Ер активно защитава човешките клетки и фибробласти (съединителната тъкан) от повреди и влошаване на качеството, притежава анти-канцерогенни свойства.

В заключение да споменем, че в ежедневието си сме постоянно на бой с токсините в храната. Пу Ер е един чудесен начин да премахнем свободните радикали от тялото, да понижим холестерола и кръвното налягане, да поведем успешна борба с рака, да се преборим с наднорменото тегло и да изглеждаме малко по-млади с една чаша чай на ден.

Препоръка за приготвяне:
- Вода: ~ 250ml;
- Суровина: ~ 2g;
- Температура: ~ 100ºС;
- Време за запарване: ~ 3-5min.
- Може да се запари няколко пъти.

Независимо от ползите за здравето, продукта не е предназначен за лечение или предотвратяване на заболяване.
 

произход: Китай
Вашият IP адрес е: 44.192.94.177