Languages:  Български  English  
Currencies:  


Матча Шао Ксинг - 30 гр. органик

18.60лв.

Добави в количката:



  • Модел: 810227
  • Доставно тегло: 0.04кг.
  • Производител: Oxalis

   Макар че Матча е японски церемониален чай, този първокласен китайски вариант има големи амбиции за покриване на оригиналния вкус и влияние върху човешкото тяло. Цветът на запарката е традиционен, като на зелен грах, докато вкусът му е доминиран чрез отличителна сладост. Той се произвежда в традиционен японски стил в околностите на град Шао Ксинг в провинция Zhejiang. Благодарение на своята отличителна сладост, е много подходящ за експериментаторите, но също така и за запознатите с чай Матча.

   Oт Матча се прави не само чай. Той е особено популярен като напитка с мляко - Матча-лате. Освен за пиене, Матча се използва в много сладкарски изделия, също в ориз, сладолед, алкохолни коктейли и др. Специално за вас подбрахме една чудесна рецепта за един от най-известните американски кейкове, която е адаптирана към чай матча. Тя се прави с 10 гр чай, а в кутийката, която предлагаме са 3 сашета по 10 гр. Ето рецептата:

Шифон-кейк със зелен чай Матча, съвети:

1. Уверете се, че имате съд за печене. Добрите видове са с подвижна основа (Не използвайте с незалепващо покритие, след изпичането се обръща, за да изстине „с главата надолу“.

2. Не намазвайте стените, защото кейка/тортата трябва да е залепена отстрани и в центъра на съда.

3. Искате да опитате финия вкус на матча, затова препоръчваме да използвате качествена матча (зелен чай на прах).

   За тази рецепта се използват само 3 супени лъжици олио, така че можете да очаквате пухкав, лек и влажен кейк със зелен чай, идеален за лека следобедна закуска!

   Ако сте почитател на не толкова сладките десерти, това е за вас.

 

Време за подготовка: 20 минути

Време за печене: 30 минути

Общо време: 50 минути

ПРОДУКТИ:

3 големи яйчни жълтъка

85 г захар ( ½ чаша и отнемете 1 супена лъжица)

3 с. л. масло с неутрален аромат (растително, рапица и др.) (40 мл)

4 с. л. вода (60 мл)

75 г брашно за торта (около ⅔ чаша)

1 препълнена с.л. матча (зелен чай на прах) (около 10 g)

1 ч.л. бакпулвер

3 големи белтъка

ИНСТРУКЦИИ

 

   Подгответе всички съставки и осигурете 17-сантиметров съд за печене на кейк/торта. Загрейте фурната до 170 ° C.

-  В голяма купа разбийте жълтъците (може с тел) и добавете 1/3 от захарта. После изсипете маслото и водата и разбийте всичко заедно до пълно смесване.

-  Пресейте заедно брашното, чая матча и бакпулвера и добавете на 3 пъти към сместа от разбитите жълтъци. Разбийте до хомогенна смес и се уверете, че няма бучки.

-  С помощта на миксер разбийте белтъците на средно ниска скорост до непрозрачна смес на пяна с балончета. Добавете 1/3 от захарта и продължете да разбивате. След около 30 секунди увеличете скоростта на миксера до висока и добавете бавно останалата захар на малки порции. Миксирайте около 2 минути, докато се образуват твърди върхове. За да проверите, дръпнете нагоре и разберете дали белтъците от яйцата остават изправени нагоре (твърд връх) или върховете са толкова меки, че се огъват.

-  Добавете 1/3 от разбитите белтъци в сместа с брашното и разбъркайте добре с помощта на шпатула, докато сместа стане хомогенна.

-  Изсипете останалата част от белтъците на 2-3 пъти и разбърквайте внимателно, но бързо, докато сместа стане хомогенна.

-  Изсипете всичко в ненамазания съд. Тръснете няколко пъти върху кухненския плот, за да се спукат въздушните мехурчета.

-  Печете 30 минути и проверете с клечка за зъби (да излезе суха).

 

   Кейкът трябва да се охлади с главата надолу. Може да сложите съда върху нещо така, че да не захлупвате. Оставете докато се охлади напълно. Използвайте тънък остър нож или шпатула и го вкарайте от всички страни, за да отлепите кейка. Обърнете върху чиния за сервиране

 

ПРИЕМЕТЕ НЯКОЛКО СЪВЕТА

-   Използвайте сладкарско брашно, с друго кейка може да стане жилав.

-   Ако не намерите брашно за торта, заместете така: Вземете една чаша универсално брашно, отделете 2 с.л. и добавете обратно в чашата 2 супени лъжици царевично нишесте. Не забравяйте да пресеете брашното 3-4 пъти, за да размесите добре нишестето.

-   За яйчения белтък:

-   Уверете се, че вашият миксер за бъркане и съд чисти и сухи. Петна олио или яйчен жълтък върху всеки от тях може да намали обема на разбитите белтъци.

-   Избягвайте пластмасовите купи - дори чистите могат да задържат мазни остатъци, които да повлияят на качеството на биене белтъците.

-   Използвайте купа, която е достатъчно широка, за да се побере разбития белтък.

-   Не омазнявайте яйчните белтъци – вашият кейк може да се отлепи. Те трябва да станат твърди, но не сухи.

   Насладете се в приятна компания!

 

 

 

 




Вашият IP адрес е: 3.230.154.129