Languages:  Български  English  
Currencies:  


Колумбия - чай органик

Започва от:

Моля изберете:

Грамаж Нето

Добави в количката:  • Модел: 2325; 821293
  • Доставно тегло: 0.05кг.

Въпреки че родина на истинския чай (Camellia sinensis) и основен район за производството му в световен мащаб е Азия, Южна Америка е дом на някои наистина уникални Camellia sinensis чайове. Някои страни, като Аржентина, са сред топ 10 на световните производители на чай, но това е малко известен факт, защото той влиза предимно в блендове. Като занаятчийски насипен чай на листа той се предлага твърде малко и поради това не е толкова популярен. Бразилия, Колумбия и Боливия също произвеждат чайове Camellia sinensis. Ако сте любопитни да усетите вкуса на един такъв чай, предлагаме бял чай органик от единствената плантация на Колумбия, която се простира по склоновете на Андите на височина от 1800 до 2050 m. Големите чаени листа са с дълги сребристи връхчета и създават златиста запарка. Ароматът и вкусът напомнят на зрели мандарина и портокал.

След дълги години на научноизследователска и развойна дейност, на пазара е представен първият чай с колумбийски произход. Той е наречен Bitaco Unique Colombian Tea и е произведен в единствената чаена плантация на Колумбия, която се намира в селския район Битако във Вале дел Каука. Благодарение характеристиките на почвата и климата, този занаятчийски чай е с привкус на мед, ниско ниво на адстрингенция, тялото е плътно и е с долавящ се аромат на сладки цитрусови плодове. Много често, както и при вината, географското положение, плантацията и производителят имат пряко отношение към качеството на чая и понякога само едно наименование е конотация, достатъчна за любителите на чай. В случая тази дума е Битако – чайове със сладка ароматна нотка, уникален вкус, който отличава от всички други производители по света.

Битако предлагат няколко основни вида чай: черен, зелен, бял и какаови целувки, като през март 2017 последният е награден като най-добра смес на черен чай на Global Tea Championships Световните първенства за чай. Потребителите на чай Битако трябва да са наясно, че това са премиум продукти за ценители с взискателен вкус и по-високи очаквания. От 2011 г. Bitaco работи с и е сертифицирана от UTZ, международна организация за устойчиво земеделие

Препоръки за употреба: Използвайте по 1 ч.л. листа за всеки 150 мл. вода и още една за чайника. Кипнете водата и я оставете да се охлади до 90°C. Пуснете листата и запарвайте приблизително 5 минути. Прецедете и сервирайте. Направете до 3 запарки.

-----------------------------------------------------------

Още малко история за любопитните…. В началото на 50-те години започва засаждането на семена от чай, закупени от Шри Ланка (видовете sinensis и assamica). Първоначално в департамент северно от Богота, а по-късно в процъфтяващата плантация за кафе в западните Анди, в Битако. През 54-та е произведен първият чай от плантацията и до сега остава единственият чай в Колумбия, отглеждан за търговската мрежа. През 60-та закупуват оборудване за производство на чай във филтри от Обединеното кралство, Еквадор и Аржентина и собственикът дон Алберто дава на търговската марка името Hindú. Като нещо ново на пазара, чаят във филтри бързо се налага. През 70-те години изискванията към отглеждане на кафе се променят и от тогава плантацията Битако преминава само към отглеждането на чай.

Следват напрегнати години за Колумбия – размирици и стачки и в опита на собственика дон Алберто да преговаря и реши проблема и запази бизнеса си, умира. Компанията е ликвидирана от правителството, а чаят „подивява“ Историята на чаената градина продължава през 1984-та, когато вдовицата на дон Алберто и седемте ѝ деца си връщат имението и успяват да възстановят заченатата преди 30 години плантация. Създават фирмата Agrícola Himalaya, а синът Алберто Ляно поема ръководството.

Междувременно семейството изгражда църква, стартира социални и екологични програми, които и до сега се следват от компанията. Закупуват CTC оборудване от Индия и проектират преработвателно съоръжение. Това издига фирмата и нейната марка Хинду става най-голямата и популярна за чай в Колумбия и много части на Южна Америка. През този период те произвеждат и първите си ароматизирани и билкови чайове.

През 90-те години на 20 век насилието и конфликтите в страната достигат дори до Битако, където бунтовниците от Герила (известни като ФАРК, Революционните въоръжени сили на Колумбия) често ще изземват доставките и камионите и предизвикват неприятности сред работната сила. За съжаление кулминацията на това стига до там, че Алберто младши е застрелян и убит.

Маричу (вдовицата на дон Алберто), заедно с дъщерите си, поемат контрола над компанията и наемат външен главен изпълнителен директор Андрес Веласко. Конфликтите в страната в крайна сметка спират и Колумбия тръгва по пътя на мира.

През 2013 г., те вземат ключовото решение да се разклонят на Hindú в Agrícola Himalaya и да пренасочат своя чай към нова марка: Bitaco Unique Colombian Tea. Това е връщане назад, стремеж да се произвежда най-високо качество насипен чай от растенията, за които се грижат повече от 60 години.

на всички почитатели на чая пожелаваме истинска наслада от всяка глътка от този чай :)

Произход: Колумбия
Вашият IP адрес е: 3.238.49.228