Languages:  Български  English  
Currencies:  


Киноа - пукана 100g

7.05лв.

Добави в количката:  • Доставно тегло: 0.105кг.

Киноата с основание наричана суперхрана на бъдещето, е позната още и като „златото на инките”. През последните години малките зрънца киноа станаха един от големите символите на здравословното хранене. Тя е изключително богата на белтъчини, въглехидрати и минерали, което провокира специалистите без преувеличение да твърдят, че „на едно стъбло растат заедно яйца, мляко, картофи и хляб”.
Листата на това едногодишно растение също намират приложение в кухнята. Те са и лечебни – прилагат се за облекчаване на болка и за по-бързо зарастване на рани.
Приготвянето на киноа е изключително лесно, а вкусаът и е невероятен както в сладък така и в солен вариант. Киноа можете да поднесете на закуска, в салата, в основно ястие и в десерт, можете да направите дори мляко от киноа, може да си направите някаква гарнитура или да я ядете вместо макаронената закуска сутрин. Можем да срещнем киноа като добавка към различни ястия в ресторантите, но как да си я приготвим у дома и към какво е най-подходящо да я добавим?
За да си приготвим нещо с тези зрънца, първо трябва да ги накиснем за 3 часа, след което изхвърляме водата и сме готови за същинската част. През тези 3 часа от тях ще се отделят веществата, с които са покрити зрънцата – те имат горчив вкус и е добре да се изхвърлят. Освен това обемът им ще се увеличи доста – също, както при кисненето на боб или леща. Другият начин да си подготвите киноа за готвене – трябва да я сварите за около десетина минути, след което да изплакнете хубаво с вода, за да отмиете горчивата част от семената.
С киноа могат да се приготвят най-различни рецепти– например можете да заместите ориза от различни гозби и да добавите от тези семена. Може също да приготвите хляб от киноа – вместо брашно да използвате семената. Идеални за приготвяне на различни салати, каши и супи – понеже имат по-особена консистенция, много наподобяват кускус. Можете да си приготвите много интересни ястия – необходимо е само да приложите малко въображение.
Пукана киноа

Произход: Перу
Вашият IP адрес е: 54.162.133.222