Languages:  Български  English  
Currencies:  


Меласа био 400g

6.05лв.

Добави в количката:



  • Доставно тегло: 0.685кг.

100% чиста меласа от захарна тръстика от биоземеделие.

Меласата е гъст и тъмен сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. За максимално извличане на захар, захарната тръстика претърпява три цикъла на топене и кристализация, като при всеки следващ цикъл получената меласа е с по малко съдържание на захар.
Светла меласа – това е сироп, който е останал след първия цикъл на кипене на захарната тръстика. Тази меласа има най-светъл цвят, най-високо съдържание на захар и най-малко вискозна консистенция.
Тъмна меласа – тя е продукт на втория цикъл на кипене на захарната тръстика. Освен че е доста по-тъмна от предишния вид меласа, тъмната има и по-малко количество захар.
Черна меласа – това е последният вторичен продукт от третия цикъл от процеса на извличане на захар. Това е меласата с най-малко количество захар и най-високо съдържание на витамини. Черната меласа е с много тъмен цвят и изключително лепкава консистенция. Този тип меласа е силно концентриран, поради което има дълбок и пикантен вкус.

Меласата съдържа в повечето случаи около 50 % захар, аминокиселини и минерали, по важни от които са желязо, калций, калий и магнезий.

В кулинарията меласата се използва широко за приготвяне на различни печива, сладкиши, маринати за месо и др. Високото съдържание на калций в нея предотвратява разкашкването на прадуктите при готвене на някои храни.
Когато е възможно, добавяйте меласата в края на термичната обработка.

Меласата е един от най-здравословните подсладители. Консумацията на една лъжица меласа на ден, може да осигури на организма необходимото количество желязо и да предотврати болестни състояния като анемия. Освен желязо, меласата може да ни помогне да си набавим и необходимото за здравината на костите количество калций.
Меласата може да се използва като ефективен лек за намаляване на симптомите на менопауза при жените. Последни проучвания доказват, че този подсладител помага за заздравяването на кожни рани и спомага за по-бързото премахване на натрупаните в дебелото черво токсини.
Консумацията на меласа е полезна при хора, които страдат от артрит, сърцебиене, запек и обща тревожност. Използва се и в лечението на дерматит, псориазис, ревматизъм, разширени вени и някои доброкачествени туморни образувания.




Вашият IP адрес е: 34.235.143.190