Languages:  Български  English  
Currencies:  


Просо белено 1 кг

4.40лв.

Добави в количката:  • Доставно тегло: 1кг.

Смята се, че просото произхожда от Африка, където от древни времена до днес е ценна храна и се използва в кулинарията и за производството на традиционния хляб "инйера"
Простото е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР, а от минералите най-добре са представени силицият, калий, магнезий и фосфор. В просото има голямо съдържание на фибри, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини. В просото се съдържат и мед, никел, цинк, йод.
В 100 г каша от просо, която е приготвена без вода и каквито и да е добавки има 11.33 г белтъчини; 3.07 мазнини; 69.23 въглехидрати; 0.33 г вода. Важно е да се отбележи, че просото не съдържа глутен и може да се включи към диетата на хора с алергия към глутена.
Просото предпазва сърцето като понижава високото кръвно налягане. Съдържащият се в него магнезий намалява значително пристъпите на астма и мигрена; фосфорът като градивен компонент на нуклеиновите киселини играе важна роля за развитието на всяка една клетка. Просото е богато на растителни фибри, които в комбинация с високата консумация на плодове предпазват жените от развитие на рак на гърдата в периода на пременопаузата, както и да се предпазят от развитие на камъни в жлъчния мехур.
Просото може да се вложи в приготвянето на каши, супи, разнообразни ястия и десерти.
1 чаша просо се залива с 2. 5 чаши вода, вари се на слаб огън около 25 мин.
Вашият IP адрес е: 52.55.186.225