Languages:  Български  English  
Currencies:  


Стевия 270 мл СУИТЛИ

7.75лв.

Добави в количката:  • Модел: 1503
  • Доставно тегло: 0.3кг.

Стевия е истинско предизвикателство за съвременния човек. Полезното й действие е съчетано с приятно усещане за сладост, в комбинация с любимите ви чай, кафе, мляко, сок, фрешове и други. Стевия може да се използва и за поръсване на плодове, кремове, сладкиши и др.
 

Произход на Стевията

Stevia Rebaudiana е многогодишно храстовидно растение, с височина от 50-70 см, с опушени малки листенца и много малки бели цветчета, характерен за някои части на североизточен Парагвай и съседните области на Бразилия. Местните индиански племена - гуарани използват листата от това растение като подсладител още в предколумбови времена, а за съвременния свят то е открито от южноамериканският учен-естественик Антонио Бертони през 1887 г.

Използване на Стевията по света

Производството и употребата на хранителни продукти със стевиозид се оценява от диетолози и фармаколозите като крачка към оздравяване по пътя на профилактика на диабета, затлъстяването и другите заболявания на обмяната на веществата, сърдечно-съдовите заболявания, болести на зъбите и венците, а също подобряване на съня и умствените дейности. В много страни по света и на първо място Япония, специалистите препоръчват приема на захар да бъде заменен с прием на продукти от стевия. В страните от Южна Америка, Китай, Русия, САЩ, Австралия стевията е вече широко употребявана. В Япония стевията е въведена за използване през 1970 г. като безкалорийно подслаждащо вещество. В началото на 21 век продуктите със стевия заемат над 50 % от пазара на захарта и подсладителите, консумирани в Япония. Японците я използват за подслаждане на разнообразни хранителни продукти като сладоледи, соеви сосове, дъвки, сладкиши, бонбони, сокове, туршии, хляб, зеленчуци и безалкохолни напитки. Опитът на Япония доказа няколко забележителни факти за това феноменално растение, неговата приложимост и безопасност. В България продукти от стевия се предлагат повече от три години като добиват все по-голяма популярност и приложение.
 

Защо е сладка Стевията

Тайната на сладкия вкус на Стевията се крие в сложната молекула, наречена стевиозид, която е гликозид, съставен от глюкоза, софороза и стевиола. Именно тази сложна молекула и редица други родствени вещества са причина за необичайната сладост на стевията. Растението стевия в естествена форма е приблизително 10-15 пъти по-сладко от обикновената захар. А екстрактите от стевията са от 100 до 200 пъти по-сладки от захарта. И което е най-забележително, по мнението на множество експерти стевията не повишава кръвната захар. Някои изследвания съобщават, че дори стевията нормализира нивото на глюкозата в плазмата при здравите възрастни хора.

Състав на Стевията

Стевията съдържа ароматни вещества, близки по характеристики до кафето и канелата; стевиозиди, ребаудиозиди, витамините В1, В2, В-каротин (провитамин А), С, витамин Р - като по съдържание на този витамин стевията може да се сравни само с черната боровинка, витамин РР, (никотинова киселина), витамин F (полиненаситени масла), минерали (калий, калций, фосфор, магнезий, цинк, мед, селен, хром).
 

Кулинарни съвети при използването на Стевия 

Кремове и сиропи

При приготвяне на течни и кремообразни изделия е добре Стевия да се добавя в края или две-три минути след като сместа се свали от котлона. Така по-точно дозирате стевията и получавате желаната сладост на продукта.

Сладка

Варете плодовете според вида им от 10 до 30 минути или колкото време искате, след което добавете Стевия no ваш вкус. Добавете желиращи вещества като пектин, желатин и др., с което да получите желаната гъстота на продукта. Една от особеностите на стевията, е че не предизвиква сгъстяване при варенето и преработката на плодове.

Тестени изделия

При приготвянето на тестени изделия, които изискват обем, е желателно добавянето на набухватели като бакпулвер, мая и др. в малко по-големи количества. В тези случай ние ви съветваме да използвате Стевия за торти и кексове, в пакетчета по 12 грама, която е с най-близки свойства до захарта.

Компоти

При приготвянето на компоти Стевия може да се влага по различни начини, като например:

I. Вариант Преди варене компотът да се подслажда с равностойността на захарта, при което се получава еднаква сладост на плода и течността (класическия вариант на приготвяне на компоти).

II. Вариант Сложете малко количество Стевия в буркана преди варене и след отварянето на компота за консумиране, добавете допълнително до получаване на желаната сладост. При този вариант се получава сладък вкус на течността и се съхранява лекия, натурален вкус и специфичен аромат на плода, което е много приятно като усещане при консумация.

III. Вариант При приготвянето на компота не се влага никакво подслаждащо вещество, а след отварянето му се добавя Стевия по ваш вкус. В този случай се усеща изцяло съхранения натурален вкус на плода, а течността на компота е много сладка. При всички изброени по-горе варианти на приготвяне на компот със Стевия, плодът в компота се запазва здрав и свеж, с характерните за него качества на пресен плод. (При приготвяне на компот със захар, плодовете губят цвят, Вкус и форма.)

Стевия в комбинация с други подслаждащи вещества

Стевия може да се комбинира с всички подслаждащи вещества като обикновена, кафява или фруктова захар, мед, кленов сироп и други. В тези случаи тя може да заема 50-90% от основното подслаждане, а другите подслаждащи вещества да засилят сладостта на изделието и да добавят други ефекти. Примери:
При направата на крем карамел, крема правите със Стевия, а карамела със захар.
Торта: Блатовете или платките на тортата правите със захар, а крема със Стевия.
Крем: Приготвяте даден крем със Стевия и го заливате с кленов сироп, течен шоколад, настърган шоколад, мед или друг подсладител по ваш избор.

Важно!

Стевия има свойството, добавена по всяко време към продукта, да се хомогенизира перфектно в него (за разлика от захарта). Добавяте Стевията в края, а имате усещането, че е вложена в началото. И най- важното, при приготвянето на изделия винаги слагайте по-малко количество Стевия. В края на обработката или преди комсумация добавяйте Стевия no ваш вкус. Така ще избегнете предозирането и ще можете да получите желаната сладост.

Особености на Стевията и различията й сьс захарта
- Стевията не ферментира (за разлика от захарта), издържа на термична обработка до 250° С.
- Стевията има меко подслаждащо действие и при предозиране не засилва особено сладостта, а предизвиква леко нагарчащ вкус.
- Стевията не се карамелизира.
- Стевията не съдържа калории, няма гликемичен индекс и най- важното не предизвиква въглехидратен глад. Това е причината изделията, подсладени сьс стевия да се консумират в по-малки количества, защото бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко.
 

Лечебни свойства на Стевията

Според непрекъснато увеличаващите се изследвания в световен мащаб на свойствата на стевията, можем да я отнесем към групата на най-ценните растения на земното кълбо.

Многобройните изследвания доказват, че при редовно използване на стевията се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерин в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове. Тя притежава жлъчегонно, противовъзпалително и диуретично действие. А съдържащите се в нея стевиозиди възпрепятстват образуването на язви в стомашно-чревния тракт. И дори при употреба на ацетилсалициловата киселина и други противовъзпалителни лекарства, приемани заедно със стевията, не се оказва увреждащо действие на стените на стомашно-чревния тракт. Освен това, е доказано и положителното влияние на стевията върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, а също така и отстраняване на алергичните диатези при деца и възрастни. При редовна употреба на Стевия се намалява значително влечението към никотина и алкохола. Посочените по-горе свойства ни позволяват широко да използва стевиата, като заместител на захарта в диетичното и лечебно хранене. Сладкарски продукти, напитки и други продукти със стевия се препоръчват при нарушение на обмяната на въглеводорода, водещ до затлъстяване, атеросклероза, панкреатит, диабет. Не на последно място стевията е особено ценна, тъй като нейната употреба пречи за развитието на хипо и хипер гликемичните състояния. Има наблюдения, че стевията способства понижаването на кръвното налягане.

Един грам от продукта заменя тридесет грама захар, но за разлика от нея този продукт не притежава калоричност, не повишава нивото на глюкоза в кръвта, не стимулира възпалителните явления в тъканите на организма, което позволява да се препоръчва на широк кръг рискови групи - диабетици, лица страдащи от затлъстяване, лица имащи възпалителни процеси в различни органи, дисбактериоза в устната кухина и предните звена на стомашно-чревния тракт. Поради високото съдържание на витамини, на макро и микроелементи и множеството други биологично ценни вещества, стевията е подходяща за лица имащи оскъден и еднообразен хранителен порцион, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци, хранещи се предимно с термично обработени продукти. Стевията се приема както като тонизиращо средство, за нормализиране нивото на захарта в кръвта (при диабет), при затлъстяване, за лечение при възпаления на стомаха и дванадесетопръстника, за понижаване на „язвенното” действие на таблетките с ацетилсилицилова киселина, противорадикулитните средства, както и като противотуморно средство; като средство укрепващо кръвоносните съдове, понижаващо съдържанието на „лошия” холестерин в кръвта; нормализира работата на черния дроб и жлъчката; защитава клетките на черния дроб от попадащите в организма токсични вещества. Външно стевията се използва при дерматит, себорея, при наличие на неголеми пъпки, раздразнения, за козметични цели за подобряване на цялостното състояние на кожата. Стевията предпазва зъбния емайл от разрушение.

Стевия е полезна при:


- диабет
- гликемия
- стенокардия
- исхемия
- зъбен кариес
- пародонтоза
- язва на стомашно-чревния тракт
- тумори
- панкреатити
- детски алергични диатези
- затлъстяване
- хипертония
- разстройства на съня, паметта и храносмилането
- себорея, дерматити, екзема, пъпки

Източници: tzvetelina.com
Вашият IP адрес е: 44.192.38.49