Languages:  Български  English  
Currencies:  


Псилиум хуск на прах 99% чистота - 25 кг.

850.00лв.

Добави в количката:  • Доставно тегло: 26кг.

Psyllium husk
Plantago Ovata / Ispaghula husk / Blond psyllium

Фибрите са изключително важен компонент на здравословния начин на хранене. Тяхната липса в хранителния прием може да причини запек, високи нива на холестерол и с поява на някои видове рак. Живовлякът е богат източник на разтворими и неразтворими фибри. Ежедневниият прием на люспи от живовляк осигуряват на организма качествени фибри и подпомагат ефективната функция на червата (поне веднъж на ден).

Псилиумът се произвежда от растение, отглеждано в Пакистан и Индия (Plantago ovatа). През 1833 г. във френски речник за натурална медицина са описани полезните свойства на живовляка. Той се смята за домашен лек, който успокоява и облекчава. В Индия е известна отвара от семената на живовляк (1 част семена към 70 части вода), която успокоява дразнението и притежава отпускащо действие. Сместа от семена на прах и захар пък се използва за лечението на хронична диария. Задължително е люспите или семената от живовляк да се взимат с голямо количество вода. Това е и една от причините, поради които те не е удачно да се приемат под формата на таблетки или капсули.

Според британския лекарствен кодекс (1911), слоят на семената от живовляк съдържа голямо количество клей, известен в медицината със своите успокояващи свойства (съдържа се още в семената от чия, келп и лен). Семената могат да се приемат сушени или разбъркани във вода при лечението на хронична диария и при слабост на мускули или органи на храносмилателната система, резултат от запек.

Когато живовлякът се смеси с вода, се образува лепкава каша (от клея, изпуснат от клетъчните стени на семената). В контакт с вода те увеличават обема си от 8 до 10 пъти и когато попаднат в стомаха, създават чувството за ситост. В растението не се съдържат очистителни или слабителни съставки, които да действат на перисталтиката като дразнители (както са повечето слабителни лекарства и майчиният лист или сената). Затова на практика са лишени от странични явления. Ефектът за подобряване редовността на червата се дължи на действащите подобно на гъба люспи; те абсорбират водата, почистват стените на дебелото черво, създават леки контракции и при преминаването си през червата, повличат със себе си и натрупаните токсини. Ефектът от приема на живовляк винаги е по-голям, когато е съпроводен с употребата на по-голямо количество течности.

Препоръчителен дневен прием: 1 равна супена лъжица, смесена с вода, айран, прясно изцеден сок;1-2 пъти на ден. Задължително е след това да приемете още течности.

Важно: Не приемайте топчета от фибри (прах от фибри, който е влязъл в контакт с вода), заради трудното им преглъщане и опасността им от вдишване към трахеята.

Произход: Индия

Източник на материала: Zoya.bg
Цена за 25 кг
Вашият IP адрес е: 18.207.129.175