Languages:  Български  English  
Currencies:  


Мащерка

Започва от: 1.50лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето







Добави в количката:



Още в древността се знаело, че растението има тонизиращо и освежаващо действие. Градинската мащерка е полухраст, висок до 40 см и не се среща в диворастящ вид у нас. Родината му е Средиземноморието. Като подправка се използва както прясна, така и изсушена мащерка. С нея се ароматизират зеленчукови супи и варива (1 щипка стига за 4 порции).
Комбинира се добре с лук, черен и червен пипер, дафинов лист, хвойна, босилек. В Средна Европа с нея готвят говеждо месо, гулаш, бъбреци, черен дроб, дивеч, пастети. Слагат я и в настойка с оцет за подправяне на салати, вари се и на чай.
Дивата мащерка се използва по често в българската народна медицина при простудни заболявания, кашлица, бронхит, ревматизъм, болести на сърцето и нервите, за понижаване на киселинността в стомаха.

Thymus vulgaris



Вашият IP адрес е: 54.234.190.237