Languages:  Български  English  
Currencies:  


Кардамон

Започва от: 4.00лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето







Добави в количката:



Кардамонът е една от най-старите и най-хубавите подправки. Използват се плодовете или семената на многогодишното растение елетария, което произхожда от Южна Индия. Пресните плодове са светлозелени, а изсушените добиват белезникав цвят. Съдържат по няколко черни гладки семенца, които са особено благоуханни и имат приятен вкус.
Кардамонът се използва широко в индийската кухня, самостоятелно или като съставна част на различни видове къри. В арабските страни често прибавят смлян кардамон към кафето.
В комбинация с други подправки като джинджифил, кориандър, анасон, кардамонът се употребява в сладкарството за ароматизиране на меденки, козуначени печива, десерти с ориз и др. Намира приложение в месопреработвателната промишленост и в ликьореното производство като консервант и подправка.
Плодовете на кардамона се използват за лечебни цели като апетитовъзбуждащо средство, тъй като стимулират отделянето на секрети в храносмилателните органи. Те имат антисептично и тонизиращо въздействие, като леко възбуждат централната нервна система. При болки в корема се сдъфкват 3-4 зърна кардамон.


(Elettaria cardamomum)




Вашият IP адрес е: 54.92.193.89