Languages:  Български  English  
Currencies:  


Босилек ронен

Започва от: 1.00лв.

Моля изберете:

Грамаж НетоДобави в количката:(Ocimum basilicum)

Босилекът е бил познат и високо ценен от дълбока древност. С него са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. Римляните го прилагали за лечение на депресии и меланхолия. Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептични свойства на етеричното масло в босилека.
Листата и стръковете на босилека се използват в готварството пресни или изсушени. Използват се като подправка в салати, супи, доматени сосове. Листата на босилека придават чудесен вкус на агнешки, свински котлети и пиле на скара, телешко месо и колбаси. Той е подходящ за всички бели сосове и супи, а в малки количества подхожда и на варена риба, извара и омлети. В италианската кухня с него задължително се подправят спагети, пици, лазаня и други тестени ястия. В българската традиционна медицина босилекът се употребява като диуретично средство, при спастичен колит, гастрити и ентерити, при кашлица и бронхиална астма, ангина, при възпаление на пикочните пътища, за гаргара при заболявания на венците и при хрема.
Информацията за лечебните свойства на босилека, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.


(Ocimum basilicum)Вашият IP адрес е: 18.215.161.19