Languages:  Български  English  
Currencies:  


Бахар - млян

Започва от: 2.50лв.  2.13лв.
Спести: 15% отстъпка

Моля изберете:

Грамаж Нето





Добави в количката:



Най-старите данни за използването на бахара като подправка са от времето на ацтеките в Мексико. В Европа бахара е донесен от испанците през 16 век. Използват се изсушените плодове на дървото, наречено аптечна пимента, чиято родина е тропическа Америка. Те съчетават аромата на карамфила, черния пипер и индийското орехче, а вкуса е стипчиво-лют.
Бахарът подобрява храносмилането и повишава апетита. За лечебни цели бахарът се използва при стомашни разстройства и болки.
В кулинарията бахарът се използва за ароматизиране на рибни и месни ястия, в някои супи, за мариноване на дивеч, за подправяне на различни сладкиши, меденки и др. Използва се и като консервиращо средство в туршии, както и в колбасарството. Бахарът може да се комбинира с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън и карамфил.
Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.


Дърво Pimenta dioica в San Cristobal, Alta Verapaz, Guatemala.



Вашият IP адрес е: 54.196.127.107