Languages:  Български  English  
Currencies:  


Сумак (кисел трън - млян)

Започва от: 2.20лв.  1.87лв.
Спести: 15% отстъпка

Моля изберете:

Грамаж Нето







Добави в количката:



Сумакът се добива от плодовете на див храст, растящ в средиземноморските области, основно в Сицилия и Южна Италия и части на Средния изток, главно в Иран. Подправката е съществен елемент в арабската кухня. Плодовете са малки, закръглени в диаметър около 5 мм, черно-кафяви на цвят. Обикновено се изсушават и смилат на прах с пурпурночервен цвят. Вкусът е кисел, фруктов и леко стипчив.
Сумакът е много популярен в Турция и Иран, където се добавя към смесите за дюнер, използва се като подправка за ориз, а смесен с лук често се употребява за разядка.
В Египет, Ливан и Сирия варят плодовете във вода до получаването на много гъста кисела есенция, която след това се добавя към месо и зеленчуци. Употребява се така, както в другите области използват оцет, лимонов сок или тамаринд. Използва се в дресингите за салати и влиза в състава на маринати за месо, пиле и риба. Често към кебапите се сервира сос, приготвен от кисело мляко и сумак.



Вашият IP адрес е: 54.196.127.107