Languages:  Български  English  
Currencies:  


Девесил

Започва от: 2.50лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето


Добави в количката:Девесилът, известен още като лющян, селим, русалин, северна гръкляноглътка, е многогодишно растение достигащо на височина до 1, 2 метра. За негова родина се смятат Централна Азия и Южна Европа. В древността е бил използван от гърци и римляни като средство за подпомагане на храносмилането. Смятало се е, че консумацията на напитка от девесил или поръсен върху ястие дава много енергия и сила. Коренът от девесил има пикочогонно действие и може да бъде от полза при воднянка, диабет, отоци и др.
Прочути лекари като Авицена, Хипократ, Гален препоръчвали девесил сварен или накиснат във вино при заболявания на мозъка; разбъркан с мед за укрепване на организма и изчистване при натравяния; при нощно напикаване, външни и вътрешни отоци и др.
Действието на девесила е почти мигновено, което се дължи вероятно на съдържащите се в растението етерични масла. Срещат се още смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества. Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла. От подземните части и плодовете се получава етерично масло, което служи за подправка.
В кулинарията се използват предимно листата, пресни или изсушени, за овкусяване на супи, по тежки меса, боб, риба и др.
Девесилът е добър антисептик, предимство което се ползва при домашното консервиране.
Като подправка се комбинира добре с магданоз, копър, зеленчуци за супа, черен и червен пипер, майорана и чесън.


Levisticum OfficinaleВашият IP адрес е: 34.224.102.60