Languages:  Български  English  
Currencies:  


Свински желатин 100 - 120 bloom

Започва от: 4.00лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето







Добави в количката:



  • Модел: 1668

   Желатинът е смес от пептиди и протеини, получени чрез частична хидролиза на колаген, извлечен от кожата, костите и съединителните тъкани на домашни животни (пилета, прасета, едър рогат добитък, също и риба). 98-99% от желатина са протеини. Плътността на гела, който се получава от желатина се определя чрез теста на Блум. По-големите числа, показват силата на му. Желатинът лесно се разтваря в гореща вода и се охлажда до гел. Когато се добавя директно към студена вода, не се разтваря добре.

   В здравен аспект желатинът помага за заздравяване язва на стомаха, за превенция и допълващо лечение на проблеми със ставите и костите, ставните връзки и стягане на кожата.

   Вероятно той е най-известен като желиращ агент в готвенето. Различни видове желатин се използват за широка гама от хранителни и нехранителни продукти. Често срещани примери за храни, които съдържат желатин са желатинови десерти, дреболии, бонбони, захарни изделия, плодови закуски. Желатинът може да се използва като стабилизатор, сгъстител или текстуриращ продукт в храни като кисело мляко, крема сирене и маргарин. Във фармацията се произвеждат желатинови капсули за различни лекарства.

   Аминокиселините, които се съдържат в желатина са в различно процентно отношение. Тяхното количество зависи от източниците за производството му, вкл. от различните партиди
   Преобладаващи аминокиселини в желатина в проценти: глицин 21%, пролин 12%, хидроксипролин 12%, глутаминова киселина 10%, аланин 9%, аргинин 8%, аспартамова киселина 6%, лизин 4%, серин 4%, левцин 3%, варин 2%, фенилаланин 2%, треонин 2%, изолевцин 1%, хидроксилизин 1%, метионин и хистидин <1% и тирозин <0,5%.

   В зависимост от различните религии, консумацията на желатин може да бъде забранена. Известно е, че евреите и ислямистите, ромите, хиндуисите имат религиозна забрана за консумация на различни животни, също някои видове риби. Веганите не използват животински продукти. Поради тази причина е необходимо производители и търговци да отбелязват видът на желатина.

   Частични алтернативи на животинските желатини могат да бъдат агара и карагенана (екстракти от морски водорасли). От растенията се извлича пектин.

Употреба за кулинарни цели: Използвайте прибл. 12 г желатин за 1 литър обем

За пиене: 1 супена лъжица с връхче като дневна доза. Може да се приема не само на гладно и в различно време през деня. Различни източници препоръчват комбиниран прием с вит. С




Вашият IP адрес е: 34.207.146.166