Languages:  Български  English  
Currencies:  


Горска ягода лист 50гр - Камрен

1.85лв.

Добави в количката:  • Доставно тегло: 0.055кг.
  • Производител: Билки Кармен

Горска ягода лист /Fragaria vesca/ Folia Fragariae vescae

Горската ягода е растителен вид от род ягода. Горската ягода е тревисто многогодишно растение с плитка коренова система. Коренът на горската ягода се състои от голям брой тънки коренови разклонения, които излизат от главния корен. Горската ягода е изключително непретенциозен откъм условия за развитие растителен вид. Тя се развива еднакво добре и при сухи, и при влажни условия, в топли и в студени райони. Среща се в иглолистните и широколистните гори, а в някои райони и в субалпийския растителен пояс. Листата на горската ягода са триделни, като отделните листчета са със силно назъбени ръбове. Горската ягода има двуполови цветове, които са изградени от правилен двоен околоцветник, който се състои от 10 листчета, разделени на два кръга по 5. Освен това цветът се състои и от пет бели на цвят венчелистчета. Използват се плодовете и листата.

Действие и приложение: При диарии, стомашно-чревни възпаления, нощно изпотяване; външно се прилага при хемороиди (под форма­та на лапи); за компреси с отвара при мокрещи и кървящи рани, за гаргари с отвара при лош дъх в устата.

Начин на употреба: Отварата се приготвя като 1 пълна супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 1 чаша вода, ос­тавя се да ври 15-20 мин и полученият чай се изпива за 1 ден. За приготвяне на сутрешния чай от ягодови листа е достатъчно половината количество дрога, която се запарва с вряща вода. Листата на градинската ягода действат по-слабо.
Вашият IP адрес е: 35.170.81.210