Languages:  Български  English  
Currencies:  


Исоп стрък 50гр - Кармен

2.95лв.

Добави в количката:  • Доставно тегло: 0.055кг.
  • Производител: Билки Кармен

Исоп стрък (Herba Hyssopi)

Ароматично многогодишно тревисто растение с многобройни изправени, четириръбести стъбла, високи 20—60 см. Листата са срещуположни, почти приседнали, целокрайни, ланцетни или линейно ланцетни, по края леко завити към долната страна, 1 — 5 см дълги и 1 — 10 мм широки. Цве¬товете са синьовиолетови, по-рядко бели, събрани по 3—7 в пазвите на листата и образуват по върха на стъблото и клонките продълговати класовидни съцветия. Чашката е петделна, венчето е двуустно, около 1 см дълго. Тичинките са 4, забележимо стърчащи навън от венчето. Цъфти от юли до септември. Използва се надземната част.

Действие и приложение: Препоръчва се при хроничен бронхит, астма, кашлица, хроничен чревен катар, за намаляване на изпотяването, като анти­септично средство. В народната медицина се използва при храносмилателни смущения, скрофули, ревматизъм и анемия.

Начин на употреба: Под форма на запарка - 2 чаени лъжички дрога се заливат с 1 чаша вряща вода и се оставя да престои 20 мин. Това е доза за 1 ден - изпива се на 3 пъти след хранене. Лечението продължава 2-3 седмици.
Вашият IP адрес е: 18.204.227.117