Languages:  Български  English  
Currencies:  


Непал TGFOP Шангрила -органик черен чай

Започва от: 9.90лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето








Добави в количката:



  • Модел: 1831; 1046
  • Производител: Hälssen & Lyon

Сертифициран био продукт.

Чайовете от Непал носят качества, подобни на тези от Даржилинг - източните зони на страната имат относително същите географски и топографски условия като тези на Бенгал, където е щата Даржилинг. Често се споменава, че там (в Непал) плантациите са по-млади и това е причина за по-добрите показатели на чаените листа. За съжаление недостатъчната информация и реклама, която  идва от района и ниската реколта са причина за слабата им популярност.

За района са характерни четири реколти:

Първата реколта започва да се събира от края на март до края на април. Листата са нежни, течността става жълтеникавозелена, с деликатен вкус и аромат. Този чай е по-скъп, защото реколтата е малка и търсенето изпреварва предлагането.

Втората реколта започва през втората седмица на май и продължава до края на юли. Листата получават в по-голяма степен характеристиките на силен чай и експерти твърдят, че от тях се прави най-добрият извлек.

Реколта от Мусона - започва през последната седмица на юли до края на септември е следващата беритба. Това е времето на Мусона, характерно с непрекъснати дъждове. Той става причина за нтензивното насищане и дава на чая цвят, сила и плътност. Реколтата се препоръчва за любителите на силен чай.

Есенната беритба обикновено започва през октомври и продължава до края на ноември. Тези листа дават фантастична комбинация от мускусни аромати и кехлибарена на цвят течност.

Чаят от областта Шангри-Ла е произведен във фабрика, която работи в тясно сътрудничество със земеделските производители и кооперации и ги подпомага за получаването на органична сертификация. Плантацията граничи с региона Даржилинг. Чаената плантация (250 хектара) е в района на Канченджонга (третият по височина връх в света) и е разположана между 1200-2100 метра височина.

Силен чай с лек, сладък привкус, типичен за Непал - перфектен за следобеда.

Вид и цвят на сухите листа:
Малки, равномерно валцовани листа с мъхести пъпки от бледо- до тъмнозелено.

Аромат на сухите листа: растителен (на прясна трева, стъбла), на цветя (роза, фрезия) със сладки, гладки нотки на масло, какао и ванилия.

Аромат и цвят на извлека: растителен, флорален - на билки и бадеми. Течността е бистра, блестяща с меден цвят.

Вкус: Деликатен. Стипчивост присъства от самото начало, която се разлива по цялото небце  и дава усещането за  сладко докосване и сила.

Аромат: растителен, камфор (билки), бадеми, свежи флорални и плодови нотки (грозде, сливи, кора). Добре балансирано усещане в устата с последваща доминация на билки и бадемови нотки.
 

Препоръка за приготвяне:
- Вода: ~ 250 ml;
- Суровина: ~ 2 g;
- Температура: ~ 95-100ºС;
- Време за запарване: ~ 3-5 min.

произход: Индия

Качество: TGFOP - органик




Вашият IP адрес е: 3.80.4.147