Languages:  Български  English  
Currencies:  


Асам TGFOP Диком - черен индийски

Започва от: 6.65лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето
Добави в количката:  • Модел: 1017
  • Производител: Oxalis

   В Асам се отглежда видът - Camellia sinensis var assamica. Той е с по-широки и ароматни листа. Реколтите се берат от април до ноември. Преработва се предимно като черен чай, машинно (CTC метод - накълцани на ситно листа) и в търговската мрежа влиза като чай във филтър. Асамските чайове най-често се използват в блендове. Една част от продукцията се селектира и предлага като насипен чай. Най-високи са качеството и цената на втората реколта, която се събира през май-юни. Влагата и температурите през периода са по-високи и са причина за малцовото богатство на чая. Листата на асамските чайове са изпъстрени с характерни по-светли жълтеникави връхчета.

    Диком, Централен Асам, Индия

   Тази обширна плантация е с площ 1517 хектара (3749 декара). Тя е една от най-старите в Индия и е разположена на река Сеса, приток на Брахмапутра, която тече 1800 мили от Хималаите до Ганг. Добиват се 1.4 млн. кг. чай годишно. Почвата на Асам се обработва за чай повече от 150 години, което се отразява неблагоприятно върху района. В миналото, за да се повишат добивите, предишните собственици са използвали хербициди и пестициди, с които са постигнали целите си, но са довели до ерозия и изчерпване на почвата. Красивите обикновени жълти тревни пеперуди (Eurema hecabe), характерни за района, са напуснали дома си. Днес репутацията и предишният блясък на имението са възстановени. От 1994 год Rossell Tea Ltd.  са собственици на Диком и полагат неимоверни усилия, за да засеят отново градините със специални клонинги на чаеното растение и да постигнат по-високи добиви (2260 кг/дка). Берачите се разпределят така, че да може листата да остаряват едновременно. За да има устойчиво отглеждане, почвата се обогатява с компост и вермикултури, внедрени са щадящи практики за борба с вредителите. Диком са подчинени от разбирането си, че чистият и качествен чай също може да бъде отглеждан в добри количества и да има справедлива цена. За съжаление добивите на чай са пряко свързани с климатичните промени, също така с цената на наетия труд. За да се подкрепят производителите, нараства необходимостта от информираност сред потребителите. Справедливото заплащане е част от дългосрочната устойчивост на индустрията, има основен принос в бита и  образованието на работниците. Очакваме Вашето разбиране и принос към тази подкрепа.

   Може би не знаете, но един от големите биологични вредители е комарът (Helopeltis theivora Waterhouse), който изсмуква соковете на младите пъпки, листа и стъбло и инжектира токсична слюнка по време на хранене, която предизвиква кафеникави петна. По-късно снася хиляди яйца в растението. За броени дни заразата се разпространява и съсипва цели участъци. При сегашния подход, се елиминира растението, докато в миналото се е пръскало почти цялото поле. Сега се третира само заразеният участък, наблюдава се и в крайна сметка в листата остават много ниски остатъчни нива, които се контролират строго от европейските вносители. Друг метод за предпазване от комарите е засаждането на лимонена трева и нийм сред насажденията, почистване на отводителните канавки от застояла вода.

    До 1833 на аукционите в Лондон е съществувал монопол на китайските чайове. През 1838 на борсата за първи път получават чай от Асам. Реакцията на потребителите е такава, е от тогава, той се превръща в най-големия чаен район в света.

   Част от плантацията Диком има регистрирани екологични зони, а красивите жълти пеперуди отново са част от фауната на плантацията.
   Предлагаме на Вашето внимание индийски черен чай Диком, плантация в Асам. Той е с характерен малцов аромат и се извлича запарка с ярки цветове.

Качество: TGFOP; плантация Диком

Препоръка за приготвяне:
- Вода: ~ 200-250ml;
- Суровина: ~ 2g;
- Температура: ~ 95-100ºС;
- Време за запарване: ~ 5-8min.
- Може да се запари до 2-3 пъти, но всеки следващ извлек става по-слаб. Не го препоръчваме за черен чай.

Чаена градина в регион Асам, Индия.
Вашият IP адрес е: 34.204.173.45