Макар че Матча е японски церемониален чай, този първокласен китайски вариант има големи амбиции за покриване на оригиналния вкус и влияние върху човешкото тяло. Цветът на запарката е традиционен, като на зелен грах, докато вкусът му е доминиран чрез отличителна сладост. Той се произвежда в традиционен японски стил в околностите на град Шао Ксинг в провинция Zhejiang. Благодарение на своята отличителна сладост, е много подходящ за експериментаторите, но също така и за запознатите с чай Матча.
Oт Матча се прави не само чай. Той е особено популярен като напитка с мляко - Матча-лате. Освен за пиене, Матча се използва в много сладкарски изделия, също в ориз, сладолед, алкохолни коктейли и др. Специално за вас подбрахме една чудесна рецепта за един от най-известните американски кейкове, която е адаптирана към чай матча. Тя се прави с 10 гр чай, а в кутийката, която предлагаме са 3 сашета по 10 гр. Ето рецептата:
Шифон-кейк със зелен чай Матча, съвети:
1. Уверете се, че имате съд за печене. Добрите видове са с подвижна основа (Не използвайте с незалепващо покритие, след изпичането се обръща, за да изстине „с главата надолу“.
2. Не намазвайте стените, защото кейка/тортата трябва да е залепена отстрани и в центъра на съда.
3. Искате да опитате финия вкус на матча, затова препоръчваме да използвате качествена матча (зелен чай на прах).
За тази рецепта се използват само 3 супени лъжици олио, така че можете да очаквате пухкав, лек и влажен кейк със зелен чай, идеален за лека следобедна закуска!
Ако сте почитател на не толкова сладките десерти, това е за вас.
Време за подготовка: 20 минути
Време за печене: 30 минути
Общо време: 50 минути
ПРОДУКТИ:
3 големи яйчни жълтъка
85 г захар ( ½ чаша и отнемете 1 супена лъжица)
3 с. л. масло с неутрален аромат (растително, рапица и др.) (40 мл)
4 с. л. вода (60 мл)
75 г брашно за торта (около ⅔ чаша)
1 препълнена с.л. матча (зелен чай на прах) (около 10 g)
1 ч.л. бакпулвер
3 големи белтъка
ИНСТРУКЦИИ
Подгответе всички съставки и осигурете 17-сантиметров съд за печене на кейк/торта. Загрейте фурната до 170 ° C.
- В голяма купа разбийте жълтъците (може с тел) и добавете 1/3 от захарта. После изсипете маслото и водата и разбийте всичко заедно до пълно смесване.
- Пресейте заедно брашното, чая матча и бакпулвера и добавете на 3 пъти към сместа от разбитите жълтъци. Разбийте до хомогенна смес и се уверете, че няма бучки.
- С помощта на миксер разбийте белтъците на средно ниска скорост до непрозрачна смес на пяна с балончета. Добавете 1/3 от захарта и продължете да разбивате. След около 30 секунди увеличете скоростта на миксера до висока и добавете бавно останалата захар на малки порции. Миксирайте около 2 минути, докато се образуват твърди върхове. За да проверите, дръпнете нагоре и разберете дали белтъците от яйцата остават изправени нагоре (твърд връх) или върховете са толкова меки, че се огъват.
- Добавете 1/3 от разбитите белтъци в сместа с брашното и разбъркайте добре с помощта на шпатула, докато сместа стане хомогенна.
- Изсипете останалата част от белтъците на 2-3 пъти и разбърквайте внимателно, но бързо, докато сместа стане хомогенна.
- Изсипете всичко в ненамазания съд. Тръснете няколко пъти върху кухненския плот, за да се спукат въздушните мехурчета.
- Печете 30 минути и проверете с клечка за зъби (да излезе суха).
Кейкът трябва да се охлади с главата надолу. Може да сложите съда върху нещо така, че да не захлупвате. Оставете докато се охлади напълно. Използвайте тънък остър нож или шпатула и го вкарайте от всички страни, за да отлепите кейка. Обърнете върху чиния за сервиране
ПРИЕМЕТЕ НЯКОЛКО СЪВЕТА
- Използвайте сладкарско брашно, с друго кейка може да стане жилав.
- Ако не намерите брашно за торта, заместете така: Вземете една чаша универсално брашно, отделете 2 с.л. и добавете обратно в чашата 2 супени лъжици царевично нишесте. Не забравяйте да пресеете брашното 3-4 пъти, за да размесите добре нишестето.
- За яйчения белтък:
- Уверете се, че вашият миксер за бъркане и съд чисти и сухи. Петна олио или яйчен жълтък върху всеки от тях може да намали обема на разбитите белтъци.
- Избягвайте пластмасовите купи - дори чистите могат да задържат мазни остатъци, които да повлияят на качеството на биене белтъците.
- Използвайте купа, която е достатъчно широка, за да се побере разбития белтък.
- Не омазнявайте яйчните белтъци – вашият кейк може да се отлепи. Те трябва да станат твърди, но не сухи.
Насладете се в приятна компания!