Languages:  Български  English  
Currencies:  


Лоти-нети - каничка за промивки на нос 400ml

13.00лв.

Добави в количката:  • Модел: 2465
  • Доставно тегло: 0.5кг.
  • Производител: Himalaya

Прилагаме описание за употреба, взаимствано от Йога студио ОМ

http://oooooom.com/theory/Neti

Първоначално ще Ви запознаем с практиката Джала нети - прочистване на носа с вода.

Тази практика отнема около 5-10 минути и при нормално състояние се прави 2-3 пъти седмично, a при стресови ситуации най-добре е и сутрин и вечер заедно с миенето на зъбите. За премахване на тежки простуди, хрема или други заболявания тя може да се изпълнява до три пъти дневно.

Време на изпълнение: Най-добре е да се прави сутрин, на гладно, преди асани и дихателни практики и вечер при умствена умора. При необходимост може да се прави и по всяко друго време, но не и непосредствено след хранене. В студено време да се прави 50-60 минути преди излизане навън. Противопоказания: Хора с язви, полипи в носа и хронично кръвотечение, с предразположение към ушни инфекции и когато носа е напълно запушен (при синузит, настинка или грип) не трябва да предприемат практикуване на нети. Хора, при които се наблюдава постоянно затруднено преминаване на водата от едната ноздра в другата, е вероятно да имат запушване поради анатомични или други особености и трябва да потърсят мнение на специалист. Да не се прави след хранене и да не се духа силно носа, особено през двете ноздри едновременно, защото може да навлезе в ушите.

Приготвяне на физиологичен разтвор: В 500 мл. чиста вода (дестилирана, изворна или преварена чешмяна) с температурата на тялото се разтваря напълно 1 равна чаена лъжичка чиста готварска сол с продължително разбъркване. Проверете дали всички кристалчета са разтворени. Получава се т. нар. Физиологичен разтвор – при тази концентрация на солта (0.9%) осмотичното налягане е еднакво с това на телесните течности и по този начин този разтвор не се резорбира от организма, а преминава свободно по каналите на носа, разтваря полепналият мукус, увличайки задържаните отпадъци. В случай, че има парещо или болезнено усещане, това може да означава че: 1) солта е или недостатъчно, или е в повече; 2) че водата е по-студена или много топла. Използва се малка каничка, която прилича на чайниче с объл връх на чучурчето и се нарича “нети лота” и може да е направена от керамика, метал, стъкло, пластмаса.

Изпълнение: Проверете коя ноздра е активна в момента (дебитът на преминаващия въздух е по-голям) и започнете от нея. Застанете прави в разкрачен стоеж пред умивалник или широк леген, релаксирайте тялото, започнете да дишате през устата. Наведете главата настрани и пъхнете върха на нети лотата, предварително напълнена с разтвора, в горната ноздра. Накрайникът трябва да се притиска плътно към ноздрата, така че да няма изтичане на разтвор извън нея. Дишайте само през устата. Оставете водата свободно да се влива в ноздрата и тя по естествен начин ще изтича през другата ноздра, без никаква намеса от Ваша страна. Когато сте употребили половината вода, извадете чучурчето от ноздрата, изправете главата и оставете водата да продължи да изтича от двете ноздри. Ако има нужда да прочистите носа от секрети, направете го с нежно издухване. Не духайте носа твърде силно, защото остатъчна вода може да навлезе в ушите. След това повторете процедурата с другата ноздра.

Внимание! Водата трябва да тече свободно и само през ноздрите; ако навлиза в гърлото или в устата, това е знак, че позицията на главата не е правилна и трябва да я наклоните леко напред. Изсушете добре ноздрите след приключване на практиката; в противен случай може да се получи възпаление на носните канали и да се проявят симптоми като при настинка.

 
Вашият IP адрес е: 3.80.4.147