Languages:  Български  English  
Currencies:  


Да Хонг Пао (Голяма червена роба) - китайски полуферментирал чай

Започва от: 9.80лв.

Моля изберете:

Грамаж Нето

Добави в количката:  • Модел: 448; 21132
  • Производител: Oxalis

Този чай произхожда от планината WuYi в провинцията Fujian, граничеща и с Jiangxi. Листата се пекат при по-висока температура. Обемните кафяво-черни листа се запарват, за да направят напитката със златист оттенък. Чаят има леко опушен аромат и вкус, напомнящ на звезден плод (карамбола) с нотки на тропическо дърво и печен пекан.

Начин на приготвяне: Използвайте 1 ч.л. от чая за всеки 150 мл. вода и още една за канчето. Залейте с вода с температура 90°C, оставете да се запари за 2-3 минути и прецедете. Подходящ за 2-3 извлека.


Произход: Китай


който се интересува от повече.....


Da Hong Pao (известен и като: Кралят на чая, Да Хонг Пао, Голяма червена роба, Скален чай)


Характерно за този улонг е, че сухите листа не са засукани в типичните ръбести гранули. Те са средни по размер, удебелени и леко навити с тъмнокафяв цвят и приятен, леко опушен аромат.


Дом на чаят Да Хонг Пао e планината WuYi, природно и културно наследство за Китай. Намира се в североизточната част на провинция Фудзиан и има репутацията на „най-красивото място на югоизток“. Климатът е мек, с топла зима и прохладно лято, с обилни валежи. Районът е удивителен не само с пейзажите си, но и с производството на чай. Планината Wuyi е богата на скали, прорязана е с дълбоки долини и реки. Вдлъбнатините и каменните празнини се използват като саксии за отглеждане на чаени насаждения, почвата в тях е богата на минерали и желязо, а климатът е характерен с много влага. Затруднените от условията растенията имат по-дълга вегетация и поемат много минерали, като впоследствие отдават така характерния за този „скален“ чай леко ядков вкус, с нотки на черен шоколад и карамел. Чаят от различните части и растения може да дава разлики във възприятията. Ароматът е флорален и плодов, може да е остър или дълъг, ясен или далечен, като праскова, с аромат на орхидея, османтус или тамян. Вкусът е мек, мек и сладък, с уникален "скален чар". Тялото на листата е меко, със тъмни листа и червени ръбове или петна по краищата им. Различните видове имат различни характеристики на аромат и вкус.


Всяка глътка Da Hong Pao е пътуване във времето, а неговият комплексен ароматен профил от земни, дървесни и сладки нюанси служат като течно свидетелство за величествената му история. Традицията в отглеждането на чая се проследява до династията Мин, преди около 400 год. и е започнала началото си от няколко легендарни чаени дървета-майки, които са разположени до известната пещера на деветте дракона, на твърдата скала Jiulongyu. Този чай е бил символ на богатство и е бил достъпен само за най-висши държавници. Според легенда, чаените листа били изключително лечебни и вдигнали на крака тежко болната майка на императора. В знак на почит, той изпратил червената си мантия, за да я наметнат върху дървото и така се появило името му. В наши дни, през 2006 г. управата на град WuYi е застраховала тези дървета и е забранила събирането на суровина от тях за лични нужди. Килограм от последната реколта на майчините дървета са запазили в Дворцовия музей в Пекин, а най-високата цена на търг за чай в света е постигната от 20 гр. Да Хонг Пао през 2005 г., като чаят е струвал ¥208,000 (в момента 2 538.44 лв.). През 2021-ва, старите майчини дървета са класифицирани като обект на световното наследство на Юнеско. Последният чай, събран от тях е достигнал невероятната цена от 1.2 млн. долара за килограм и 2400 долара за чаша. По-голямата част растенията, от които се произвежда Da Hong Pao на пазара сега са създадени от резници, „наследници“ на старите чаени дървета. Те поддържат характеристиките на Da Hong Pao. Това дава възможност да се събира суровина за много по-евтин чай, до който можем да се докоснем и ние като потребители.
Da Hong Pao съдържа кофеин, теофилин, чаени полифеноли и флавоноиди. Поради тези и други причини се твърди, че чаят има редица ползи за здравето. Пиенето на Da Hong Pao може да облекчи умората и да подпомогне кръвообращението, може да лекува отоци и задържане на вода. Други предполагаеми ползи за здравето на Da Hong Pao са намаляването на вредните ефекти от пиенето на алкохол и тютюнопушене, което често се преписва на неговите нива на антиоксиданти. Има заявени и козметични ползи, вариращи от по-добра кожа до загуба на тегло. Може също така да помогне за облекчаване на кашлицата и намаляване на храчките.
Процесът на производство е от 7 етапа:
1. Da Hong Pao се бере веднъж годишно, обикновено през май и юни. Стандартът за бране на пресни листа е 1 пъпка с 2—3 листа.
2. Набраните чаени листа се разпръскват равномерно на слънце, за да се изпари водата и да поизсъхнат.
3. Следва прибиране, охлаждане и започва процесът на
4. валяне и разклащане в голямо бамбуково сито, за да се постигне точното окисляване на листата. От този етап зависи формирането на вкуса и аромата и отнема най-много време. Следва
5. „пържене“ (ръчно или механично). При ръчния процес хората използват ръкавици, защото температурата достига 140–160 °C, а при механичният е 220–260 °C.
6. „Месенето“ пак е ръчно или механично. Листата се навиват и усукват и така добиват различният за улонг вид, след което се
7. пекат – чаят се изсипва в големи кошници и часове наред се нагрява и суши при различни температури.
Вашият IP адрес е: 18.207.129.175