Япония
Япония и Китай са нациите с най-дълга история в употребата на чай в света. Специалитет в производството на чай в Япония е "засенчването" на растенията. Между десет и двадесет и един дни преди събиране на реколтата, растенията се покриват със специални рогозки, което води до значителни химически промени в листата. Също така нараства съдържанието на катехини, кофеин, танини, амино-киселини, както и промяна в цвета на листата. Те стават по-тъмни, по-тънки, по-широки и дават по-сладка запарка. При чайовете, които са били "засенчвани" я няма типичната тръпчивост и освен това могат да бъдат запарвани до четири пъти. Все пак, те могат да бъдат събирани само веднъж годишно, защото процесът на "засенчване" значително отслабва растението. Изборът на японски чай със сигурност би удовлетворил всеки почитател на чая.
Източник: tealandbg.com