Languages:  Български  English  
Currencies:  


Чаени региони

След водата, чаят е най-консумираната напитка в света. Ежедневно се пие от хора по цялото земно кълбо. За някои е просто освежаваща напитка, утоляваща жаждата, докато за други представлява цяла философия свързана с прецизно приготвяне и изтънчени церемонии.

Думата “чай” произхожда от китайски и е широко разпространена в различни езици. В страните, където чаят е бил внесен по море наименованието напомня английското “tea” [ti:], в Германия то е “tee”, във Франиця “thé”, а в Италия “tè”. От друга страна в страните, в които чаят се е появил по суша, думата е по-близка до китайското ĉcha. В Индия, Арабските страни и славянските народи наименованието е “chai”.

В името на прецизността, само запарки от растението чай (Camellia sinensis) би трябвало да се наричат “чай”. Все пак инфузии от други растения често също са наричани така.

Същинският чай идва от чаените храсти, които се отглеждат най-вече в Азия, Африка, Южна Америка и Австралия. Родината му е Китай, но през вековете е намерил своя път и в други части на Азия, а по-късно и целия свят. В Европа чаят се отглежда с комерсиална цел само на Азорите. Според метода на производство, чайовете се разделят на категории, като зелен, черен, бял, улонг, Пу Ер и жълт, последният от които е от китайската провинция Анхуей, Съчуан и Хунан.

Ето защо, във всички континенти, чаят е популярна напитка - един достъпен, лековит, ободряващ стимулант. В същото време е важна част от културата и историята на много народи. В Китай чаят се отглежда вече повече от 2500 години и се смята за едно от най-старите растения отглеждани от човека по света.

Източник: tealandbg.com

Промоции през месец April

Асам Севпур FTGFOP1- зелен индийски - organic
11.05лв.  9.95лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Вашият IP адрес е: 3.239.91.5