Languages:  Български  English  
Currencies:  


Черен чай

Качествените черни чайове се приготвят също както и зелените, от връхните листенца на растението. Така събраните листа се сушат 12-18 часа, след което се завиват, за да се “начупят” клетките и да се развие желания аромат. Този процес също подпомага ферментацията, която на свой ред доразвива вкуса и аромата. Чаят променя цвета си от зелен на кафяв. Всички субстанции в така получения чай се разтварят само в гореща вода, затова черните чайове се запарват в почти вряла вода, за разлика от зелените. Специфично е и това, че заради ферментацията черните чайове имат по-дълъг живот на съхранение.
Според размера на листата, черните чайове се разделят най-общо на - цели листа, натрошени листа, прахообразни. Чаят на листа глобално се равнява на 2% от цялата чаена продукция.
За черният чай е известно, че изостря ума, повдига настроението, подобрява концентрацията, възпрепятства съня и подсилва тялото. Съдържа голям брой субстанции обогатяващи аромата, вкуса и цвета на напитката, заедни с ползите за организма. Вероятно най-известната от тях е кофеинът, който е приблизително около 4% от съдържанието. В сравнение с неокислените (неферментирали) чайове, черният се характеризира със силен аромат.

Индия
Tам чай се произвежда от 19 век. Въпреки това страната е трета по производство, като индийските чайове са считани за едни от най-добрите в света. Чаените градини обикновено са разположени в тропическите части на провинциите Асам и Даржилинг. Някои като Сиким, Дуарс и Нилжири достигат до 2500 м.н.в.

Кения
Първите чаени растения са засети от бели заселници шрез 1903 г., като екперимент в Лимур - област Киамбу. Постепенното увеличаване на продукцията води до превръщането на чая в значима за местната икономика и търговия стока. Това води до основаването на Kenya Tea Development Agency (KTDA) - Кенийската агенция за развиване на чая и формирането на асоциации от малки фермери, с цел да се подкрепи индустрията. Чай се отглежда основно в кенийските планини на височичина между 1520 и 2750 м. За повечето от продукцията се използва методът на гранулирането, предхождащ пакетирането в пакетчета филтърна хартия. Малка част от чая се приготвя и изнася като насипен чай.

Непал
Хималайското кралство всъщност е сравнително нов производител на чай. Повечето чайове там се произвеждат по традиционния метод, спазвайки и модерните изисквания за екологични стандарти. Благодарение на влажния климат, непалските чайове напомнят тези от Даржилинг, а чистата природа ги прави много богати на антиоксиданти.

Шри Ланка
Условията за отглеждане на чай с изключително добри. Цейлонските чайове са класифицирани според надморксата височина на отглеждане - Ниско отглеждани (по-малко от 650 м.н.в.), Отглеждани на средна височина (650-1300 м.н.в) и Високо отглеждани (над 1300 м.н.в.). Най-изтънчените цейлонски чайове произхождат от региона Нувара Елия - най-високата от всички. Друго известно място е Димбула, където сухият климат през януари и февруари способства за растежа на едни от най-фините чайове.

Китай
Истинският дом на чая. Отглежда се във всички централни и южни провинции. Най-добрите чайове произлизат от височини между 1000 и 2500 м.н.в. Югозападната провинция Юнан се смята за родното място на чая от където растението е разпространено и в други земи. Китайските черни чайове се различават с богат аромат и мек вкус и се произвеждат основно за износ.

Източник: tealandbg.com

Продукти на фокус - Черен чай

Промоции през месец July

Джинджър органик - черен ароматен чай
7.45лв.  6.33лв.
Спести: 15% отстъпка
Детайли за продукта
Джинджър органик - черен ароматен чай 1кг
111.75лв.  89.40лв.
Спести: 20% отстъпка
Детайли за продукта
Вашият IP адрес е: 44.192.94.177