Матча (抹茶) е от най-ценените видове "засенчван" японски чай, произвеждан изключително от най-младите чаени стръкове (Тенча) и стриван до фина пудра. От векове се използва в традиционната японска чаена церемония. Той има изключителен начин на отглеждане. Чаените листа растат бавно в плантации на сянка. Липсата на пряка слънчева светлина допринася повишаване нивата на хлорофил и Л-Теанин (L-Theanine). Хлорофилът е много полезен за здравето поради антибактериалния си ефект и позитивното влияние върху храносмилателната система. Високото съдържание на аминокиселината Л-Теанин е причина за пълния и мек аромат и вкус на Матча. Чаят има успокояващ ефект и намалява стреса. Други полезни вещества в Матча са антиоксидантите - катехини, най-известният от които е Епигалокатехин-3-галат (EGCG). В Матча той е 17 пъти повече, отколкото в сините боровинки и 26 пъти повече отколкото в плодовете асаи. Сходни свойства има и корейския чай Гаруча.
Източник: tealandbg.com