Languages:  Български  English  
Currencies:  


Улонг

Традиционен за Китай и Тайван, улонг е полуферментирал чай, комбиниращ най-добрите качества на зелените и черни чайове. За да има богат аромат се берат свежи стръкове с една пъпка и три листенца и веднага биват обработени. Първоначално листата се сушат на топъл въздух, след това се разклащат в бамбукови кошници за да се наранят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката. Най-важното ниво от производството е да се разпознае точният момент в който оксидацията да бъде прекратена, което се постига с рязко нагряване на чаените листа. Температурата е по-висока от тази при производството на други видове чай. Следва завиването на листенцата за да освободят своя аромат и вкус. Накрая чаят се суши на дървени въглища. Съществуват три основни типа улонг чай - по-тъменс отворени листа, с около 60-70% окисляване, улонг на зелени кълбенца, който е окислен до около 20-30% и кехлибареният улонг. Също както и другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини B2, C и E.

Китай
За разлика от тайванския улонг, китайските вариации са с по-различим вкус, което е в резултата на по-продължителния процес на ферментация. Има голямо разнообразие от китайски чайове улонг. Основният регион, където се произвежда улонг е провинцията Фуджиян.

Тайван
Широко известно е, че благодарение на високо развитата си чаена култура и идеалните условия - високи планини и субтропически климат, Тайван произвежда най-добрият улонг в света. Тайван и Китай са традиционни производители на улонг чайове, като могат да се определят около 3000 типа от този вид чай.

Тайланд
Страната е нетрадиционен производител на чай. Историята и в тази област е кратка, само няколко десетилетия. Продукцията на чай е последвана от исторически събития (постоянното настаняване на войските на Куоминтанг, заедно с други бежанци от Южен Китай - Юнан до Мианмар и Тайланд), и усилията на Тайландското правителство да замести отглеждането на макът за опиум с производството на чай, зеленчуци, плодове и кафе. Въпреки, че чаят е скорошна култура за страната и продукцията е сравнително малка, той бавно набира популярност заради качествата, вдъхновяващият си аромат, чист вкус и високият стандарт на продукцията, пренесен и спазващ традициите на китайските производители. Качеството е напълно сравнимо с това на улонга от Китай и Тайван.

Източник: tealandbg.comWu Yi Rou Gui - Канелен улонг

Wu Yi Rou Gui - Канелен улонг

  Рядък улонг от планинският район Wu Yi на провинция Фужиян. Rou Gui означава...

16.50лв.

... повече информация

Даржилинг от Щастливата Долина - органик улонг

Даржилинг от Щастливата Долина - органик улонг

Сертифициран био продукт. Това е уникално удоволствие за познавачите, защото...

9.30лв.

... повече информация

Млечен Улонг

Млечен Улонг

МЛЕЧЕН УЛОНГ – полуферментирал чай (улонг), аромати Един необикновен чай от...

10.80лв.

... повече информация

Млечен Улонг 50/100 гр.

Млечен Улонг 50/100 гр.

МЛЕЧЕН УЛОНГ – полуферментирал чай (улонг), аромат на мляко, който се приема по...

9.85лв.

... повече информация

Портокал и Манго - полуферментирал улонг

Портокал и Манго - полуферментирал улонг

Съдържа полуферментирал Формоза Улонг чай, манго (мин. 17.7%)(манго, захар, калциев...

5.40лв.

... повече информация

Ти Куан Ин "Богинята на милосърдието"

Ти Куан Ин "Богинята на милосърдието"

Желязната богиня на милосърдието. Вероятно най-известният китайски улонг. Tози...

7.35лв.

... повече информация

Формоза Улонг - тайвански полуферментирал чай

Формоза Улонг - тайвански полуферментирал чай

Формоза - наименование на остров Тайван oт миналото. Местното население е с...

5.25лв.

... повече информация


Вашият IP адрес е: 54.163.39.19