Languages:  Български  English  
Currencies:  


Улонг

Традиционен за Китай и Тайван, улонг е полуферментирал чай, комбиниращ най-добрите качества на зелените и черни чайове. За да има богат аромат се берат свежи стръкове с една пъпка и три листенца и веднага биват обработени. Първоначално листата се сушат на топъл въздух, след това се разклащат в бамбукови кошници за да се наранят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката. Най-важното ниво от производството е да се разпознае точният момент в който оксидацията да бъде прекратена, което се постига с рязко нагряване на чаените листа. Температурата е по-висока от тази при производството на други видове чай. Следва завиването на листенцата за да освободят своя аромат и вкус. Накрая чаят се суши на дървени въглища. Съществуват три основни типа улонг чай - по-тъменс отворени листа, с около 60-70% окисляване, улонг на зелени кълбенца, който е окислен до около 20-30% и кехлибареният улонг. Също както и другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини B2, C и E.

Китай
За разлика от тайванския улонг, китайските вариации са с по-различим вкус, което е в резултата на по-продължителния процес на ферментация. Има голямо разнообразие от китайски чайове улонг. Основният регион, където се произвежда улонг е провинцията Фуджиян.

Тайван
Широко известно е, че благодарение на високо развитата си чаена култура и идеалните условия - високи планини и субтропически климат, Тайван произвежда най-добрият улонг в света. Тайван и Китай са традиционни производители на улонг чайове, като могат да се определят около 3000 типа от този вид чай.

Тайланд
Страната е нетрадиционен производител на чай. Историята и в тази област е кратка, само няколко десетилетия. Продукцията на чай е последвана от исторически събития (постоянното настаняване на войските на Куоминтанг, заедно с други бежанци от Южен Китай - Юнан до Мианмар и Тайланд), и усилията на Тайландското правителство да замести отглеждането на макът за опиум с производството на чай, зеленчуци, плодове и кафе. Въпреки, че чаят е скорошна култура за страната и продукцията е сравнително малка, той бавно набира популярност заради качествата, вдъхновяващият си аромат, чист вкус и високият стандарт на продукцията, пренесен и спазващ традициите на китайските производители. Качеството е напълно сравнимо с това на улонга от Китай и Тайван.

Източник: tealandbg.comДа Хонг Пао (Голяма червена роба) - китайски полуферментирал чай

Да Хонг Пао (Голяма червена роба) - китайски полуферментирал чай

Този чай произхожда от планината WuYi в провинцията Fujian, граничеща и с Jiangxi. Листата...

9.80лв.

... повече информация
Разпродадено

Млечен Улонг

Млечен Улонг

МЛЕЧЕН УЛОНГ – полуферментирал чай (улонг), аромати Един необикновен чай от...

13.90лв.

... повече информация

Ти Куан Ин "Желязната богиня на милосърдието"

Ти Куан Ин "Желязната богиня на милосърдието"

Желязната богиня на милосърдието. Вероятно най-известният китайски улонг. Tози...

9.50лв.

... повече информация

Формоза Улонг - тайвански полуферментирал чай

Формоза Улонг - тайвански полуферментирал чай

Формоза - наименование на остров Тайван oт миналото. Местното население е с...

8.00лв.

... повече информация


Вашият IP адрес е: 3.236.83.154