Languages:  Български  English  
Currencies:  


Зелен чай

За най-фините зелени чайове се берат само връхните листенца на растението. Важно е листенцата да останат ненамачкани или начупени, в противен случай започват процеси на ферментация, които са нежелани при този тип чай. Следващи стъпки са загряване или запарват на листата за кратко, тяхното завиване и изсушаването им. Висококачественият зелен чай може да се разпознае със свеж аромат напомнящ сено. Листенацта му са зелени, не кафеви, матово гладки, сухи и твърди. Тъй като зелените чайове са неферментирали, те съдържат ценните и важни антиоксиданти - полифеноли, които унищожават свободните радикали в човешкото тяло. Свободните радикали са частици, участващи в процесите на стареене, мутациите и заболяванията. Полифенолите намиращи се в зелените чайове са способни да неутрализират до голяма степен тези вреди и да предотвратят появата на следващи такива. В допълнение на това, зеленият чай има високо ниво на флуорид, който подпомага зъбите и костите и бързото зарастване на рани. 

Индия, Непал
Повечето индийски плантации са засети по време на Британската Империя и са били посветени на производството на черен чай. От около 1985 видни чаени плантатори от регионите Асам и Даржилинг произвеждат високо-ценен зелен чай по японския метод на запарване за пресичане на ферментацията. 

Шри Ланка (Цейлон)
Страна с традиции в аграрното производство със силно развити чаени плантации. На практика Цейлонският чай е добре позната търговска марка по света. Въпреки, че Цейлон се асоциира с черния чай, плантациите около Кaнди - старата столица, произвеждат и забележителен зелен чай. 

Китай, Тайван
Произходът на чая е от древен Китай, където е познат от повече от две и половина хилядолетия. Чай се отглежда в различни страни в Далечния Изток, но Китай остава най-големият производител и износител в света. Напитката е неразделна част от живота и културата на китайците, а благоприятните условия, местоположение и климат позволяват в Китай да се отглеждат и произвеждат много разновидности. 

Корея
Пиенето на чай в Корея е било привилегия само на монасите, които са събирали листа от диворастящите чаени растения, а в последствие са създали и първите в Корея чаени градини в околностите на своите манастири. Чайовете, които те продават често имат доста поетични наименования, свързани с периода от годината, в който са събирани листенцата на растението (Уджион - Април, Сежак - късен април/началото на май, Юнгджа - май). Тенденциозно, чай от по-ранни реколти се счита за по-качествен, а от там и по-скъп. В Корея съществуват само няколко чаени градини, а тяхната история и брой са свързани с няколко обрата. Все пак е настъпило своеобразно възраждане през последното столетие, след внасянето на чаени растения от Ассам (Индия). Към момента продукцията е концентрирана основно в провинция Южен Жьоллан, където са и няй-подходящите климатични условия. 

Виетнам
Чай се отглежда в земите на Виетнам от 1825 година, когато френските колонизатори са създали първите плантации. Чаената индустрия е спъвана от продължителни политически вълнения, поради което по-нататъшното развитие се е случило едва в началото на XX век. Днес Виетнам произвежда повече от 80,000 тона черен и зелен чай на годин, както и няколко естествено ароматизирани вариации. Голяма част от зеления чай се използва от местното население, докато черният чай се изнася по цял свят. 

Япония
Япония и Китай са нациите с най-дълга история в употребата на чай в света. Специалитет в производството на чай в Япония е "засенчването" на растенията. Между десет и двадесет и един дни преди събиране на реколтата, растенията се покриват със специални рогозки, което води до значителни химически промени в листата. Също така нараства съдържанието на катехини, кофеин, танини, амино-киселини, както и промяна в цвета на листата. Те стават по-тъмни, по-тънки, по-широки и дават по-сладка запарка. При чайовете, които са били "засенчвани" я няма типичната тръпчивост и освен това могат да бъдат запарвани до четири пъти. Все пак, те могат да бъдат събирани само веднъж годишно, защото процесът на "засенчване" значително отслабва растението. Изборът на японски чай със сигурност би удовлетворил всеки почитател на чая.

Матча
Матча е от най-ценените видове "засенчван" японски чай, произвеждан изключително от най-младите чаени стръкове (Тенча) и стриван до фина пудра. От векове се използва в традиционната японска чаена церемония. Той има изключителен начин на отглеждане. Чаените листа растат бавно в плантации на сянка. Липсата на пряка слънчева светлина допринася повишаване нивата на хлорофил и Л-Теанин (L-Theanine). Хлорофилът е много полезен за здравето поради антибактериалния си ефект и позитивното влияние върху храносмилателната система. Високото съдържание на аминокиселината Л-Теанин е причина за пълния и мек аромат и вкус на Матча. Чаят има успокояващ ефект и намалява стреса. Други полезни вещества в Матча са антиоксидантите - катехини, най-известният от които е Епигалокатехин-3-галат (EGCG). В Матча той е 17 пъти повече, отколкото в сините боровинки и 26 пъти повече отколкото в плодовете асаи. Сходни свойства има и корейския чай Гаруча.

Източник: tealandbg.com

Нови продукти за May - Зелен чай

Промоции през месец May

Зелен охлюв - зелен натурален чай
10.10лв.  9.09лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Тропически Рай - ароматен зелен чай
8.00лв.  7.20лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Гьокуро Асахи - зелен японски чай
25.20лв.  22.68лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Осем тайни от Далечния изток
7.80лв.  7.02лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Спящата красавица - ароматен зелен чай
8.10лв.  7.29лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Коледа - ароматен зелен чай
8.00лв.  7.20лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Чиста енегрия - зелен чай
8.25лв.  7.43лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Асам Севпур FTGFOP1- зелен индийски - organic
11.05лв.  9.95лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Драконов кладенец - зелен китайски чай
9.00лв.  8.10лв.
Спести: 10% отстъпка
Детайли за продукта
Вашият IP адрес е: 44.210.83.132